Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Artar?

Ders çalışma motivasyonu bulamamaktan çoğu kişi yakınır. Herhalde ders çalışmak çoğu kişi için bir zorunluluktur. Zorunlu durumlarda ise kendimizi motive hissetmemiz normale kıyasla biraz daha zor olmaktadır.
Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Artar?

Bu yüzden bu yazımızda ders çalışma motivasyonu ile ilgili size ilham kaynağı olacak bazı bilgiler paylaştık.

Motivasyon Nasıl Kazanılır?

Hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmek için motivasyona ihtiyaç duyarız. Bazı zamanlar motivasyon kaynağı bulmakta zorlanabiliriz. Aynı şekilde ders çalışma motivasyonu bulamamanın da nedenleri olabilir. Bu nedenlerden bazıları yarım kalan işler, plansız olmak, bir amacınızın olmaması gibi nedenler olabilir. Bu nedenlerden dolayı ders çalışma motivasyonu bulamıyorsanız bunu düzeltmek için çeşitli çözüm yolları var. Bunlardan bazılarını aşağıda listeledik.

1) Hedef belirlemek

İleriye dönük hedeflerinizin olmaması şimdiki zaman diliminde yaptığınız eylemleri anlamsız kılabilir. Bir hedefiniz olduğunda ne için ders çalışmanız gerektiğini ve çalışmadığınız takdirde hedefinize ulaşamayacağınızı bilirsiniz. Şu an ders çalışmanızın bir anlamı olur.

2) Eylemlerinizi Planlamak

Gün içerisinde yapmamız gereken işler ve sorumluluklarımız var. Hayatınız sadece derslerden ibaret değilse gün içerisinde başka eylemlere de zaman ayırmanız gerekir. Bu eylemlerden bazıları okula gitmek, arkadaşlarla görüşmek, odanızı toplamak, ailenizle vakit geçirmek olabilir. Tüm bu işlerle derslerinizi birlikte yürütmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Bundan kaynaklı ders çalışma konusunda isteksizlik yaşıyor olabilirsiniz. Gün içerisinde neler yapacağınızı önceden planlamak bu sorunun önüne geçecektir. Planlı hareket ederek işlerinizi zamanında ve birikmeden halledebilirsiniz. Bu durumun getirdiği iç huzur sizin motive hissetmenizi sağlayabilir.

3) Ders Çalışma Sürelerini Doğru Ayarlamak

Ders çalışma alışkanlığınız yoksa ve buna rağmen ders çalışmaya uzun saatler ders başında durarak başladıysanız bu durum sizi çalışmaktan uzaklaştırmış olabilir. Ders çalışmaya yeni başladığınızda kademeli olarak çalışma süresini arttırmak gerekir. İlk etapta kısa sürelerle başlayıp zamanla bu süreyi arttırdığınızda kendinizi bunaltmadan çalışmaya alışabilirsiniz. Ayrıca Pomodoro tekniği gibi çalışma sürelerini ideal bir şekilde ayarlayan tekniklere göz atmanızda da fayda var.

4) Kendinizi Ödüllendirmek

Ödüller, uzun ve yorucu işlerden sonra bizi motive eden bir unsurdur. Yapmak istediğiniz şeyleri ders çalıştıktan sonra kendinize ödül olarak verebilirsiniz. Ödül alacağınızın bilinciyle çalışmak ders çalışma motivasyonunuzu arttırabilir.