Denizli Çal'da PAÜ ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi

PAÜ Ziraat Fakültesi yeni projelere imza atmaya devam ederken bunlardan biride Çal'da gerçekleştirildi ve ilk fidan tüpleme işlemi tamamlandı.
Denizli Çal'da PAÜ ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi

Pamukkale Üniversitesi geliştirdiği projeler ile Denizli'de önemli katkılara imza atmaya devam ederken bu projelerden biri de Çal'da gerçekleştirildi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Çal'da ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri eşliğinde Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri ile birlikte Çal’da ilk fidan tüpleme işlemini gerçekleştirdi. Fidan tüpleme işlemi ile ilgili kısaca bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz “Fidan tüpleme işlemi, genellikle tarım ve orman sektöründe kullanılmaktadır. Çıplak köklü fidanlar Kasım ayı başından (yaprak dökümü) Mart ayı sonuna kadar dikilirken yaz ayalarında ancak tüplü fidanlardan yararlanılmaktadır" dedi.

FİDAN TÜPLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Karadeniz işlem hakkında da bilgi verirken "Bunun için torf, vermikulit, toprak gibi özel karışımlar hazırlanarak fidanlar tüplenmekte ve bu fidN-anlar gerek yaz dikimlerinde gerekse kış dikimlerinde olmak üzere 12 ay boyunca dikilebilmektedir. Ziraat Fakültesi’nin öğretin üyeleriyle Bahçe Bitkileri ve Tarla Bitkileri Bölümü öğrencileri Kasım 2023- Şubat 2024 arasında; incir (Bursa siyahı, Bardacık ve Sarılop), aronya, Gemlik zeytini, Hicaz narı, iki farklı karaduttan olmak üzere kırk beş bin çelik köklendirme ortamlarına alındı. Bunlardan yaklaşık otuz beş bin adet fidan elde ettik. Bu ürettiğimiz fidanlar ile fındık, ceviz, kestane, erik, şeftali, kayısı, badem, elma, armut, kiraz, Trabzon hurmasından oluşan 100 dekar meyve koleksiyon bahçesi ile Çalkarası ve Sultani üzümlerinin de içinde yer aldığı ve çoğu yabancı menşeili on yedi çeşit sofraık üzüm çeşitinden oluşan yirmi dekarın üzerinde bağ alanı tesis ettik. Koleksiyon amacıyla oluşturulan bu meyve ve bağ alanları Fakültemizin alt yapısını kurmak adına tesis edilmiştir.

Fakültemiz öğrencileri teorik derslerin uygulamalarını öğretim elemanlarının eşliğinde sahada gerçekleştirmektedirler. Öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile tüplediğimiz fidanlar, yaz boyunca koleksiyon bahçemizin genişletilmesine yönelik olarak değerlendirilecektir. Bu koleksiyon bahçesi hem öğrencilerimizin uygulama alanı hem de akademisyenlerimizin Ar-Ge yapabilecekleri uygulama alanı olarak tasarlanmıştır"

Üniversitenin vermiş olduğu öğretim kapsamında öğrencilerin henüz birinci sınıfta uygulama eğitimine başlaması takdir toplarken öğrenciler açısından da büyük avantaj sağlıyor. Öğrencilerin programda gayretli ve istekli olmaları bölümlerindeki hocalarını da mutlu ederken öğrencilerin ilerleyen dönemlerde daha büyük ve önemli projelere imza atacakları ifade edildi.