Çocuklarınızı telefon bağımlılığından korumanın yolları

Günümüz çocuklarını teknoloji bağımlılığından korumak oldukça zor! Çünkü doğar doğmaz teknolojinin içine düşüyorlar ve küçük yaştan itibaren ellerinde bir akıllı telefon ya da tablet görmek mümkün oluyor. Peki bu durum çocuklar için sağlıklı mı?
Çocuklarınızı telefon bağımlılığından korumanın yolları

Anne ve babalar çocuklar küçük yaştan itibaren telefon kullanabildiği ya da bilgisayardan anladığı için mutlu olabiliyor. Oysa bu durum çocukların bağımlı olduğunu gösteriyor ve en çok sosyalleşme konusunda çocukları baltalıyor. Yaşadığımız bu teknoloji çağında çocukları bu aletler uzak tutmak pek mümkün değil! önemli olan anlara tam bir yasak uygulamaktansa kontrollü bir şekilde kullanmalarını sağlamak oldukça önemli. Böylece hem diğer arkadaşlarıyla uyum sorunu yaşamaz hem de teknolojinin bağımlısı olmaktan kurtulur.


Çocuğunuzun bağımlı olduğunu anlamanız için onu gözlemlemeniz yeter!

Eğer çocuğunuz uzun süre telefon, tablet ya da bilgisayar başında vakit geçiriyorsa, sizle ve arkadaşlarıyla iletişimi kısıtlıysa, bazı konulara karşı tepki vermekten uzaklaşıp duyarsızlaştığını düşünüyorsanız, yemek yemede sıkıntılar başladıysa, aynı sıkıntılar uyku vaktinde de ortaya çıkıyorsa, özellikle elinden alet alındığında agresif tavırlar gösteriyorsa çocuğunuzun teknoloji bağımlısı olma ihtimali son derece kuvvetlidir. Öncelikle eğer sizin teknolojiyle pek aranız yoksa bu aletleri biraz kurcalamanız gerekebilir. Çünkü neyi nasıl kullandığını bilmeden çocuğunuza bir program yapmanız mümkün olmayacaktır.


Kesinlikle yasak getirmeyin hatta yasak kelimesini kullanmayın bile!

Çünkü yasaklarsanız çocuk için telefon çok daha cazip hale gelecek ve tavrında ısrarcı olacaktır. Çocuğunuzun elinde telefon varken neler yaptığını, hangi uygulamaları kullandığını ve nerelerde gezindiğini bilmeniz gerekiyor. Mutlaka o kullandıktan sonra telefonu kontrol edin. Hatta bazı yerlere girmemesi için kilit programlarından uygulayın!Onunla kaliteli vakit geçirmeyi ihmal etmeyin! Unutmayın en önemlisi çocuğun gerçek ve sanal dünyanın ayrımına varmasıdır. Eğer onunla iyi vakit geçirmiyor ve gelişimine katkı sunamıyorsanız çocuk kendini oyalamak için telefona daha da bağımlı hale gelecektir. Çocuğun sosyal yönünü keşfetmesi ve belli hobilere sahip olması için onu mutlaka teşvik edin! Enerjisini atması için sizinle ve arkadaşlarıyla oyun oynaması için ortam hazırlayın.