Çocuklarınızı Karne Üzerinden Yargılamayın

Karneler okul başarısını belirten göstergelerdir ve eğitim açısından önemlidir.ancak çocukların karne ile imtihanı travmatik olabilmektedir.
Çocuklarınızı Karne Üzerinden Yargılamayın

Bunu önlemek için dikkat etmek gerekir.

Karne Ve Öz Değer Ayrımı Yapılmalı

Çocukların okul başarısında karne önemlidir,  ancak karne alan çocuk psikolojisi hassasiyet gösterilmesi gereken, her ailenin de bilinçlendirilmesi gereken bir konudur.  Çocuklar karne aldıklarında ailelerinin tepkilerine göre kendilerini çok değerli ya d açok değersiz hissedebilir. Ancak ayrım yaparak anlatılırsa öz saygı kaybedilmeden sonuç almak muhtemeldir. Çocuklardaki kişiliğin sağlıklı gelişmesi için de bu saygı önemli bir noktadır. Yani çocuk karnesi kötü olduğunda ve ailesinin ciddi bir tepkisi ile karşılaştığı zaman kendisinde gereksiz aşağılanma duygusu hisseder. Bunun önüne geçmek için ailelerin başarısız olması halinde çocuğa konuşma yapması gerekir.

 Kıyaslama En Büyük Hata

Her çocuk kendisine özel bir yapıdadır ve çocuğun  karnede başarısız olması sonucu aileler başka öğrencilerle hemen kıyaslama eğilimine girmektedir. Ancak her çocuğun aynı öğrenme yeteneğinin olmasının mümkün olmadığını, üstelik halli hazırda sistemin ciddi sıkıntılar barındırdığını unutmamak gerekir. Hem öğrenme türü farklılıkları hem de bireysel değerlendirmenin sağlıklı olması açısından kıyaslamadan kesinlikle kaçınmak gerekir.  Başarısızlığın nedenlerine odaklanarak birlikte çözüm bulmayı hedeflemek gerekmektedir. Bazen çocukların ders başarısı için herhangi bir neden yok gibi görünebilir, ancak temel sorun ailenin kendisinden kaynaklanabilir. Ona başarılı olmasının ve olmamasının sonuçları ayrınıtlı şekilde anlatılmalıdır. Yargılayan tavır ve sözler her zaman zarar verici olacaktır.

Yeterince Zaman Geçirin

 Çocuk psikologlarının en çok üzerinde durdukları konulardan biri tatil dönemlerinde ailelerin olabildiğince fazla zaman  geçirmeleri gerektiğidir. Birbirine arkadaşlık edebilen aile ve çocuklar geçirdikleri zamanın kalitesini artırır ve bu da hem ruhsal duruma hem de okul başarısına olumlu etki yapar.