Çocuklara harçlık verilmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler

Çocuklarda para kavramının 3-4 yaşlarında başladığını düşünürsek bu yaşlardan itibaren bu kavramın olumlu ve doğru olarak gelişmesi için ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Ebeveynler genellikle harçlığın miktarının ne olacağı, hangi yaşta verilmeye başlanacağı, takibinin nasıl yapılacağı gibi birçok sorunun cevabını bilmemekteler.
Çocuklara harçlık verilmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler
Konu ile ilgili uzmanların birçok görüşünü sizler için derledik.
Harçlık nasıl olmalı?
Çocuğunuza 6-7 yaşından itibaren harçlık vermeye başlayabilirsiniz. Harçlığın miktarı net olmalı ve verilen harçlığı hangi amaçla kullanması gerektiğinin bilgisi muhakkak detaylı anlatılmalı. Bunun yanı sıra harçlığı düzenli olarak aynı gün ve aynı miktarda vermeye özen göstermelisiniz. Okul dönemi olduğu için harçlığıyla tost ve ayran alabileceğini tatil döneminde ise abur – cubur dediğimiz yiyecekler sınırlı olmak şartı ile bir miktar abur cubur alabileceği ya da birikim yapıp oyun parkı veya kıyafet için kullanabileceği anlatılmalıdır. Çocuğunuz 14 yaşına geldiğinde ise artık aylık harçlık vermeye başlayabilirsiniz. (not: kesinlikle takibini yapmanız şartı ile)

 

Harçlık miktarı ailenin ekonomik durumuna ya da sosyal çevreye göre değişkenlik gösterebilir. Harçlık miktarı belirlerken ailecek karar almalı ve bu kararı alırken aile değerlerinizi dikkate almalısınız.
Harçlık vermek çocuğun bir birey olduğunu hatırlatır ve özgüveni artırır. Çocuğun yaşına göre ve gereksiniz duyduğu ihtiyaçlarına göre harçlık miktarında artırma yapabilirsiniz. Harçlığı ile ne alması gerektiğini konuşurken öncelikle kendinizin de bu konuda örnek olmanız gerektiğini unutmayın. Örneğin ebeveyn olarak kendinize 3 kazak alırken çocuğunuza senin hakkın 1 tane diyemezsiniz.
Çocuğunuzla oturun ve uzun uzun paranın hangi amaçla kullanılması gerektiğini konuşun. Bir amaç değil araç olduğunu muhakkak üstüne basa basa anlatın. Paylaşımcı olması gerektiğini ne kadar küçük yaşta öğretirseniz büyüdüğünde vicdanlı ve insani duyguları gelişmiş bir birey yetiştirmiş olursunuz.

 

Harçlıkla ceza olur mu?
Çoğumuzun yaptığı yanlışlardan biri de harçlığı bir ceza olarak kullanmak. Harçlığı tamamen kesmek yerine herhangi bir şeye bile isteye zarar verdiğinde bunun bedelini harçlığından ödemesini isteyebilirsiniz ama harçlığı tamamen kesemezsiniz. Çünkü önemli olan yaptığı hatayı kabullenmeyi ve bedelini ödemeyi bilmesidir.
Belli bir yaşa geldiğinde uzmanlar daha fazla harçlık talebinde bulunan çocuklarınızın çalıştırılması yönünde hemfikirler. 14 yaşından itibaren harçlık artırılması konusunda ısrar eden çocuğunuza bunu hak etmesi için ev işlerinde yardım etmesini isteyebilirsiniz.