Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ( BESYO ) Puan Türü Nedir?

2017 yılında YÖK tarafından Beden Eğitimi ve spor öğretmenliği puan türü açıklanmıştır. Sınav sisteminin değişmesiyle beraber adaylar puan türlerinin değişip değişmediği konusunda araştırma yapmaya başladılar.
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği ( BESYO ) Puan Türü Nedir?

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği puan türü Eşit ağırlık puanı üzerinden alım yapmaktadır. Yani adaylar TM puanını baz alarak üniversitede BESYO bölümünü seçebilecekler.

Adaylar özel yeteneğin baz alınarak BESYO bölümüne öğrenci alan üniversitelere TYT puanlarına göre tercih yapabilecekler. Tabi bunun için adayların baraj puanını geçmesi gerekmektedir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü için tercih yapmak isteyen adaylar, yalnız TYT sınavına değil 2. Oturumlara da girmelidir. İkinci oturumlara girmeyen adayların BESYO bölümünü seçmesi mümkün değildir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü

BESYO bölümünü seçmek isteyen adaylar, sınavda kendi puan türlerine göre test çözmelidir. Yani BESYO bölümü, Eşit ağırlık puanı üzerinden hesaplandığından dolayı, Eşit ağırlık puanının hesaplanmasını isteyen adaylar; ilk oturumla beraber ( TYT) ikinci bölümde de ilgili testleri çözmelidirler. Adayların Türk Edebiyatı ve Sosyal Bilimler 1 testi ve Matematik testini çözmelidirler.

Birçok adayın merak ettiği gibi yalnızca TYT bölümü üzerinden Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüne girmeleri mümkün değildir. Adaylar TYT bölümünde baraj puan olan 150 puanı ve YKS sınavında da 180 baraj puanını aşmalıdırlar. Bu bölümü seçmek isteyen adayların fiziksel olarakta herhangi bir probleminin olmaması gerekmektedir.

Adaylar yeterli puanı aldıktan sonra koordinasyon testini de başarılı bir şekilde tamamlamalıdırlar. Koordinasyon testi içerisinde koşma parkuru, basketbol topunu işaretli olan çizgiye gelecek şekilde üç defa atmak ve tutmak, engellerden düşmeden engel koşusunu yapmak, denge aleti üzerinden düşmeden geçebilmek gerekmektedir. Koordinasyon parkuru Beden Eğitimi öğretmeni olmak isteyen adaylar tarafından başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır.