2020 YKS ne zaman yapılacak? YKS başvuru tarihi belli oldu mu?

Gençlerin geleceğimiz dediği halk arasında üniversite sınavı olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili sadece öğrenciler değil veliler de merak içinde bekleyişte. Gençler hayallerindeki üniversiteyi kazanmak için gece gündüz testler çözerken veliler de yıllarca verdikleri emeklerin karşılığını görüp gururlanmak için sınavı ve sonucunu bekliyorlar.
2020 YKS ne zaman yapılacak? YKS başvuru tarihi belli oldu mu?
Son dönemlerde ise arama motorlarında en çok arattırılan konulardan biri de 2020 YKS ne zaman şeklinde. Çünkü buna göre milyonlarca öğrenci çalışma tempolarını şekillendirecekler. Öğrenciler TYT denilen Temel Yeterlilik testi, AYT denilen Alan yeterlilik testi ve YDT denilen Yabancı dil testi olmak üzere üç oturumda sınava tabi tutulacaklar. Peki buna göre 2020 YKS ne zaman yapılacak?

2020 YKS başvurusu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da 2019 yılında 15-16 Haziran'da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavının başvuruları 12 Şubat-6 Mart tarihlerinde alınmaya başlanmıştır. Sonuçlar ise 18 Temmuz 2019'da açıklanmıştı. Buna göre yine önemli bir değişiklik olmaz ise aynı tarihlerde olması bekleniyor.

Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında olanlar ve ortaöğretim kurumlarından mezun olanların başvuru yapabileceği sınava ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar da başvuru yapabilirler. ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar bireysel olarak https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ise ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin herhangi birinden başvuru yapabilirler.

Saat 10.00'da başlayıp toplamda 135 dakika sürecek olan sınavda birinci oturumda 40 Türkçe,Sosyal Bilimler;Coğrafya:(5 soru),Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:(5 soru),Felsefe:(5 soru),Tarih: (5 soru) toplam 20 soru ve 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri; Biyoloji(6 soru),Fizik(7 soru),Kimya(7 soru) olmak üzere toplam 120 soru sorulacaktır.

 

İkinci Oturumda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacaktır. Adayın Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinden birinin oluşması için ilgili iki testten 80 soru cevaplandırması gerekmektedir. Adayın, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık puan türlerinin üçünün de oluşması için dört testin tüm sorularını yani 160 soru cevaplandırması gerekmektedir. Adayın, Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin oluşması için ilgili üç testten 120 soru cevaplandırması gerekmektedir. Yükseköğretim Kurumları Sınavında birinci oturumda (TYT) bir, ikinci oturumda bir olmak üzere toplam iki kitapçık verilecektir.