Venezuela'da seçimi Maduro kazandı muhalefet itiraz edecek
Venezuela'da yapılan seçimlerin ilk sonuçları açıklandı. Mevcut başkan olarak seçime katılan Nicolas Maduro, seçimi kazandığını duyururken seçimde Maduro'nun en büyük rakibi olarak gösterilen Gonzalez ise seçimi kendilerinin kazandıklarını iddia etti. Yaşanan olaylar üzerine Panama bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini askıya almaya karar verdiğini duyurdu.
VENEZUELA'DA SEÇİMİ KİM KAZANDI?
Muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise, sonuçların ardından yaptığı açıklamada, “Biz kazandık” ifadelerini kullanarak, “Tüm Venezuela'ya ve dünyaya Venezuela'nın yeni bir seçilmiş başkanı olduğunu ve bu kişinin de ben olduğunu söylemek istiyoruz” demişti.
Venezuela’da dün düzenlenen ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nın kazandığı devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarına ilişkin tepkiler devam ediyor. Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, Maduro’nın seçimleri kazanmasının ardından Venezuela ile diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını ve ülkedeki diplomatik personelin geri çekileceğini duyurdu.
Mulino, "Oylama kayıtlarının ve oylama bilgisayar sisteminin tam bir incelemesi yapılana kadar diplomatik ilişkileri askıya alıyoruz" ifadelerini kullanarak, diplomatik personelin geri çekilmesinin genellikle yaklaşık 72 saat sürdüğünü, ancak neyin uygun olduğuna dışişleri bakanlığının karar vereceğini belirtti. Panama, günün erken saatlerinde Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Daimi Konseyi’ni acil toplantıya çağıran diğer sekiz Latin Amerika ülkesine katılmıştı.
Yaşanan seçim süreci bazı ülkeler tarafından tepki çekerken başta ABD olmak üzere pek çok ülke seçimi hileli ve şüpheli olarak değerlendirdi. Muhalefette seçim sonuçlarına itiraz ederken Venezuela Ulusal Seçim Konseyi ise seçimi yüzde 51.2 oy alan Maduro'nun kazandığını, Gonzalez'in oy oranını ise yüzde 44.2 olarak ilan etmişti.
Kaynak: