Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e saldırıları derhal durdurma emri verdi

Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail'e saldırıları derhal durdurma emri verdi.
Uluslararası Adalet Divanı İsrail'e saldırıları derhal durdurma emri verdi

İsrail tarafından Filistin'e karşı yapılan saldırılar tüm hızı ile devam ederken yaşanan savaş adım adım büyük bir soykırıma doğru ilerlemişti. ABD'den aldığı destekle tüm dünyanın ateşkes çağrılarına kulaklarını tıkayan İsrail büyük bir insanlık dramı yaşanmasına neden olmuştu.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail'in Refah kentindeki saldırılarının durdurulması yönündeki tedbir talebine ilişkin davada kararını açıklayarak, İsrail’e Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurma emri verdi. Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail'in Gazze'nin Refah kentindeki saldırılarının durdurulması yönündeki acil ihtiyati tedbir talebinde kararını açıkladı.

İSRAİL REFAH'A YÖNELİK SALDIRILARINI DURDURACAK MI?

Hollanda’nın Lahey kentindeki uluslararası mahkeme kararında, Refah’taki insani durumun mart ayında verilen son karardan bu yana “daha da kötüleştiği” tespitinde bulundu. UAD Başkanı Nevaf Selam, mahkemenin, İsrail’in Gazze’deki tahliye çabalarının yeterli olduğu konusunda da ikna olmadığını ifade etti.

Kararı açıklayan UAD Başkanı Selam, Refah’taki duruma ilişkin endişelerin “somutlaştığını” ifade etti ve Gazze’deki insani durumun artık “felaket” olarak kategorize edildiğine dikkat çekti. Mevcut durumun Gazze’deki insanların haklarına telafisi mümkün olmayacak şekilde zarar verme riski oluşturduğunu vurgulayan Selam, İsrail aleyhindeki soykırım davasında yeni acil tedbir kararları alınması için gerekli şartların oluştuğunu söyledi. Selam, “İsrail, Refah’taki askeri saldırılarını ve Gazze Şeridi’nde Filistinlilerin tamamının veya bir kısmının fiziksel olarak yok olmasına neden olabilecek yaşam şartlarını ortaya çıkarabilecek diğer eylemlerini derhal durdurmalıdır” dedi.

İsrail'in bu karara uyup uymayacağı, karara uymaması durumunda ise karşı karşıya kalacağı herhangi bir yaptıram uğrayıp uğramayacağı ise merak konusu oldu. Yaşanan insanlık dramının ise biran önce son bulması istendi.