Tüm dünya diken üstünde! Ukrayna ve Polonya arasında tahıl krizi büyüdü

Tüm dünya resmen diken üstünde! Polonya ve Ukrayna arasındaki tahıl krizi ciddi seviyelere geldi. Zelenskiy, tahıl ithalatına sınırlama getiren Polonya’yı BM’de eleştirince, Polonya harekete geçti ve Ukrayna Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırdı.
Tüm dünya diken üstünde! Ukrayna ve Polonya arasında tahıl krizi büyüdü

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş hala devam ediyor. Savaş devam ediyor ancak tahıl krizi şu anda Ukrayna ve Polonya arasında yaşanıyor. Polonya’nın tahıl ithalatına sınırlama getirmesi üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bu hareketi eleştirdi. Polonya’da kendi ülkesine BM’de söylenen sözleri protesto etmek amacıyla Ukrayna’nın Büyükelçisini Dışişleri’ne çağırdığını duyurdu.

GÜÇLÜ PROTESTO EDİLDİ

Konu ile ilgili bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapıldı. Zelenskiy’in tahıl sevkiyatının engellediği üzerine söylenen sözlerini protesto etmek amacıyla Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Zvarych'in Dışişlerine çağırıldığını ve güçlü bir şekilde protesto ettiği belirtildi.

“ŞİKAYET ETMEK ÇÖZÜM DEĞİL”

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Çok taraflı forumlarda Polonya'ya baskı yapmak ya da uluslararası mahkemelere şikayette bulunmak, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için uygun yöntemler değildir” ifadesi kullanılırken, Polonya’nın kendi çıkarlarını korumak amacıyla harekete geçtiği belirtildi. Yapılacak eylemlerin de Polonya’ya karşı etkili olmayacağı vurgulandı.

ZELENSKİY NE DEMİŞTİ?

Tüm dünya resmen bu iki ülke arasındaki tartışmayı yakından takip ediyor. Zelenskiy 19 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada Polonya, Macaristan ve Slovakya’nın Ukrayna’nın tarım ürünlerine kısıtlama getirdiğini söylemiş, konuyla ilgili de, “Avrupa'daki bazı dostlarımızın siyasi tiyatroda dayanışmayı nasıl oynadıklarını, tahıldan gerilim filmi yaptıklarını görmek endişe verici” demişti.

Yapılan bu hareket karşısında Kiev yönetimi ilk adımı atarak 3 ülkeyi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti.