Hırvatistan'da resmi olmayan ilk seçim sonuçları açıklandı

Hırvatistan'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından beklenen ilk seçim sonuçları açıklandı. HDZ lideri Andrej Plenkovic hükümet kurma çalışmalarına başlayacaklarını duyurdu.
Hırvatistan'da resmi olmayan ilk seçim sonuçları açıklandı

Seçim süreci yaşayan ülkeler arasında yer alan Hırvatistan'da son derece çekişmeli geçen kampanyaların ardından beklenen ilk seçim sonuçları açıklandı. Oyların yüzde 95'lik bölümü sayılırken devlet seçim komisyonu tarafından yapılan ilk açıklamalara göre Hırvat Demokratik Birliği’nin (HDZ) yüzde 35 oy almayı başardı.

HIRVATİSTAN SEÇİM SONUÇLARI SON DAKİKA! SEÇİMİ KİM, HANGİ PARTİ KAZANDI?

Oyların yaklaşık yüzde 95'inin sayılmasıyla birlikte Devlet Seçim Komisyonu (DIP) tarafından yayınlanan verilere göre, Başbakan Andrej Plenkovic liderliğindeki Hırvat Demokratik Birliği’nin (HDZ) oy oranı yaklaşık yüzde 35 oldu.

Bu sonuçlara göre HDZ ile koalisyon ortakları, parlamentoda 60 sandalye elde edecek Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic tarafından desteklenen muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SDP) liderliğindeki Adalet Nehri Koalisyonu’nun oy oranı ise yaklaşık yüzde 26 oldu. Bu sonuçlara göre SDP ve partnerlerinin parlamentoda elde edeceği sandalye sayısı ise 42 oldu. Seçimlerde üçüncü sırada yer alan ve parlamentoda 14 sandalyeye sahip olması beklenen Vatan Hareketi (DP), seçimlerin ardından hem HDZ hem de SDP ile görüşeceklerini açıkladı.

Hırvatistan’ın yeni hükümetini oluşturacak koalisyonun, parlamentoda en az 76 vekilin desteğini alması gerekecek. Seçimlerde hiçbir parti tek başına parlamento çoğunluğunu oluşturacak oya erişemediği için partiler, koalisyon görüşmelerine başlayacak.

Sandıklardan gelen ilk sonuçları değerlendiren HDZ lideri Andrej Plenkovic hemen hükümet kurma çalışmalarına başlayacaklarını açıklarken, Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Pedja Grbin ise oy oranlarının artık halkın bir değişim istediğini ortaya koyduğunu ifade etti. Oyların tamamının sayılması ve kesinleşmesi ile Hırvatistan'da koalisyon hükümeti kurulacak.