Hamas Doha'da yapılacak ateşkes görüşmeleri için kararını açıkladı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona erdirmesi için gözler ateşkes müzakeresine çevrildi. Bugün yapılması beklenen ateşkes görüşmelerine Hamas’ın katılmama kararı aldığı açıklandı.
Hamas Doha'da yapılacak ateşkes görüşmeleri için kararını açıkladı

İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu saldırıların son bulması dünya kamuoyunun bir beklentisi olurken buna dair ateşkes görüşmelerinin bir yenisinin bugün yapılması planlanıyor. Doha’da yapılacak olan müzakerelere tarafların katılıp katılmayacaklarına dair açıklamalar yapılmaya başlandı. Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre bir açıklama yaparak ateşkes görüşmelerini çok önemsediklerini duyurdu ve tarafların görüşmelere katılmasını umut ettiklerini söyledi.

HAMAS KATILMAYACAK!

Ateşkes görüşmelerinin bir tarafı olan Hamas tarafından oldukça net bir açıklama yapıldı. Hamas Siyasi Büro Üyesi Suheyl el-Hindi, Katar’ın başkenti Doha’da yapılması planlanan ateşkes görüşmelerinin bir tarafı olmayacaklarını duyurdu. Hindi açıklamasında ne Doha’da ne de Kahire’de yapılacak olan ateşkes görüşmelerinde Hamas’ın olmayacağını açık bir şekilde ilan etti.

Ateşkes görüşmelerine katılmak için Hamas’ın şartını açıklayan Hindi, “2 Temmuz’da üzerinde anlaşmaya varılan hususların uygulanmasına dair bir plan sunulmalı. Arabulucuların sunacak oldukları bu plana da İsrail’in uyacağına ilişkin açık bir taahhütte bulunmasını istiyoruz. Bu şartlar sağlanırsa Hamas ateşkes görüşmelerine katılır.” dedi.

İsrail bu sırada Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor. ABD, İsrail ile Filistin arasında arabulucu olarak bulunurken bir yandan da İsrail’e silah satmaya devam ediyor. Dün yapılan açıklamada İsrail’e ABD tarafından 20 milyar dolarlık daha silah satışı için sağlanan anlaşma onaylandı.

Öte yandan İran ile İsrail arasındaki gerilimin de devam ettiği bildirildi. ABD bu gerilimin sona ermesini beklerken Hamas ile İsrail’in ateşkes görüşmelerine katılmasının bu gerginliği azaltacağı düşünülüyor. Ancak Hamas’ın görüşmelere katılmayacağını açıklaması ile bu ihtimal de ortadan kalkmış oldu. İlerleyen günlerde Ortadoğu’da meydana gelecek olan gelişmeler merakla takip ediliyor.