Endonezya’da Ruang Yanardağı nedeniyle12 bin kişi tahliye edilecek

Dünyada en çok sismik faaliyet yaşanan bölgeleri arasında yer alan Endonezya'da Ruang Yanardağı faaliyete geçti. 12 bin kişinin tahliyesine karar verildi.
Endonezya’da Ruang Yanardağı nedeniyle12 bin kişi tahliye edilecek

DÜNYA İHA - Geride bıraktığımız ay içerisinde peş peşe yaşanan patlamalar sonucunda büyük endişe ve korku yaşanmasına neden olan Ruang Adası bir kere daha alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Adada bulunan volkanik yanardağ yeniden lav ve kül püskürtmeye başladı.

Endonezya'daki Ruang Yanardağı'nda volkanik faaliyetlerin devam etmesi nedeniyle bölgede bulunan 12 bin kişi için tahliye kararı alındı. Endonezya’nın kuzeyinde bulunan Ruang Adası’nda yer alan Ruang Yanardağı'nın dün lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgede tedirgin bekleyiş sürüyor.

VOLKANİK DAĞ FAALİYETE GEÇTİ, ACİL TAHLİYE PROGRAMI DEVREYE ALINDI

Volkanik faaliyetlerine devam eden yanardağ nedeniyle tedbir amaçlı bölgede bulunan 12 bin kişi için tahliye kararı alındı. Volkanik yanardağın yer aldığı Ruang Adası geçtiğimiz ay yaşanan patlamalar sonucunda tamamen tahliye edilmiş ve adada yaşayan 828 kişi çevre bölgelere yerleştirilmişti. Son günlerde patlamaların şiddetlenmesi nedeniyle tahliyenin boyutu da arttı.

Yetkililer, Ruang Adası çevresinde bulunan diğer adaların ve Sulawesi eyaleti kıyılarının da tsunami riskine karşı boşaltılması kararı aldı. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi (PVMBG) tarafından yapılan açıklamada, dünden bu yana yanardağda en az üç adet şiddetli patlama yaşandığı belirtilirken, bu patlamalara bağlı olarak oluşan kül bulutlarının 5 bin metre yüksekliğe ve bin kilometrelik bir alana yayıldığı ifade edildi.

Yanardağda yaşanan patlamaların etkisi ile havaya saçılan küller nedeniyle hava trafiği büyük ölçüde olumsuz etkilendi. Bölgeye yakın bulunan 7 havalimanı olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşlarını tamamen durdurdu. Yanardağın püskürttüğü küllerin komşu konumda bulunan Malezya'ya doğru ilerlediği kaydedildi.