ABD Başkanı Biden duyurdu! Gazze'de Ramazan ayı için şartlı ateşkes teklifi

Müslümanların hasretle bekledikleri Ramazan ayı öncesi gözler Gazze'ye çevrilmişti. Gazze'de yaşanan savaş ve açlık artık insanlık dramına dönüşürken beklenen ateşkes açıklaması yapıldı.
ABD Başkanı Biden duyurdu! Gazze'de Ramazan ayı için şartlı ateşkes teklifi

Bu sene 11 Mart 2024 Pazartesi gününe denk gelecek ilk Ramazan orucu Müslümanlar tarafından buruk bir şekilde karşılanmaya hazırlanıyordu. Gazze'de yaşanan büyük savaş ve binlerce insanın hayatını kaybetmesi dünyada şok etkisi yaratırken İsrail'in başlattığı savaş soykırıma dönmüştü.

Ramazan'da Filistin'de insani ateşkes ilan edilmesi çağrıları devam ederken konu hakkında açıklama ABD Başkanı Joe Biden tarafından yapıldı. Biden yapmış olduğu açıklamasında “Umarım hafta sonuna kadar. Ulusal güvenlik danışmanım (Jake Sullivan) bana yaklaştığımızı söyledi. Henüz işimiz bitmedi. Önümüzdeki pazartesiye kadar (4 Mart) ateşkese varmamızı umuyorum” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'DE RAMAZAN AYINDA ATEŞKES İLAN EDİLECEK Mİ, GAZZE'DE SON DURUM NE?

Biden, daha sonra televizyon kanalı NBC’nin Late Night With programında sunucu Seth Meyers'in sorularını cevapladı. Biden, Gazze’de ateşkes konusuna dair, “Her şeyden önce (Gazze’deki) rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor. İsrailliler, tüm rehineleri kurtarmamız için bize zaman kazandırmak amacıyla Ramazan ayında (Gazze’de) faaliyette bulunmamayı kabul etti.

Eğer geçici ateşkesi sağlamayı başarırsak iki devletli bir çözüme ulaşma sürecine sahip olabileceğimiz bir yönde ilerleyebileceğiz” dedi. Muhtemel ateşkes anlaşması İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapan ABD, Mısır ve Katarlı yetkililer, çatışmaların 6 hafta durdurulmasını içeren “çerçeve anlaşma” üzerinde çalışıyor. Çerçeve anlaşmanın, çatışmalara 6 hafta ara vermesi karşılığında Hamas’ın kadın, çocuk, kadın asker, yaşlı ve hastalar da dahil olmak üzere 40 rehineyi, İsrail'in ise yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmasını içerdiği belirtiliyor.

Askerlik çağında olan kişiler hariç olmak üzere İsrail'in yerindne edilen Filistinlilere kademeli olarak Gazze'nin kuzeyine dönüş izni verileceği ifade edilirken geçici ateşkes döneminde Gazze'de hasar alan hastene ve fırınların da onarımına izin verileceği belirtildi. Yine geçici ateşkes döneminde günde 500 yardım kamyonunun da bölgeye insani yardım taşıyacağı ifade edilirken Ramazan ayında her iki taraf arasında müzakarelerin de hızlandırılması gündeme gelecek.