2023 Nobel Barış Ödülü Narges Mohammadi'ye verildi

2023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ederken barış ödülünü kimin aldığı açıklandı.
2023 Nobel Barış Ödülü Narges Mohammadi'ye verildi

2023 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu. İsveç’in başkenti Stockholm’de İsveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen tarafından yapılan açıklama ile Barış Ödülü'nün sahibi Narges Mohammadi oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen özel program kapsamında Nobel Barış ödülünün sahibi “İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı, herkes için insan hakları ve özgürlükleri" mücadelesi nedeniyle Narges Mohammadi olarak ilan edildi. Mohommadi halen İran'da cezaevinde bulunuyor.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ KİME VERİLDİ, NARGES MOHAMMADİ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

İran tarafından 13 kez tutuklanan, 5 kez mahkum edilen ve 31 yıl hapis cezasına çarptırılan aynı zamanda şuanda da cezaevinde bulunan Mohommadi, Eylül 2022'de Mahsa Amini'nin İran ahlak polisi gözetiminde öldürülmesinin ardından ülke genelinde başlayan gösterilerin ardından Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi dikkat çekti.

21 Nisan 1972 Zencan İran doğumludur.

Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi fiizk bölümü mezunu olup okul hayatı boyunca kadınların özgür kalması için çalışmalara imza attı.

Çok sayıda kitap yazmışır. Tahran'da ölüm cezasının kaldırılması için yapılan eylemler ve nedeni ile suçlandı ve 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Halen hapiste bulunan Mohammadi Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.