Vay uyanık müteahhitler vay!

İddialara göre; Uşak’ta 3 müteahhidin yaptığı uyanıklık şeytana pabucunu ters giydirecek cinsten.
Vay uyanık müteahhitler vay!

Uyanık müteahhitler, Uşak’ın en gözde semti Atapark civarında önce yasalara uygun şekilde bir bina yaptılar. İnşaat izni, yapı kullanma (İskân) izni gibi bütün yasal prosedürleri tamamladıktan sonra, küçük kalan işyerine ilave yaparak fazladan yer kazanmaya çalışıyorlar. Binanın yapımını üstlenen müteahhitlerin kimlikleri de Uşak’ta siyaset dünyasını ve inşaat sektörünü karıştıracak gibi görünüyor.

Olayın takipçisi ve şikâyetçisi olacağını kaydeden İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, 2 ortağın yasa dışı yollardan fazla işyeri inşa ederek fazladan milyonlarca lira kazandıklarını belirtti.

Savaş, bu durumu; Uşak Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bildirerek denetim görevlerini yapmaya davet ettiğini, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Binanın 3 ortağından birisi ise proje dışı eklentileri kiracının yaptığını, geçici  sundurma olarak kendi arsaları üzerine inşa edildiğini savundu.

Projede olmayan eklentilerle işyerini 2 kat daha büyütüyorlar

Cumhuriyet Mahallesi  AKM  karşısında bulunan ve File AVM’nin yer aldığı Atapark civarı 1002  ada 11 parselde ki binanın tüm yasal olarak gerekli izinleri alındı. Zemin katta File A.V.M. zemin kata yerleşerek icraata başladı. Ancak, güneyinde kalan küçük işyerinin çevresine yaklaşık 2 metre genişliğinde 10 x 20 ebadında çelik konstrüksiyon ilaveler yapılmaya başlandı. İddialara göre sonradan yapılan bu ilaveler projede yoktu.

www.usakgundem.com ‘un sorduğu ve fotoğraflarını gösterdiği uzmanların görüşüne göre ; bu eklentiler, küçük işyerine en az 200 metrekare bir ilave işyeri kazanılacak. İşyerlerinin aylık kirası bile 40 – 50 bin TL eden semtte bu ilavelerle yasaya aykırı şekilde elde edilen iş yerinin milyonlarca lirayı müteahhitlerin cebine koyması demek.

Görüştüğümüz uzman kişiler; “Bina inşaatında süreç yasalara uygun bir şekilde yapılmış. Ancak eklentilerin sonradan yapıldığı net bir şekilde görülüyor. Uşak Belediyesi gibi yasanın denetim görevi verdiği kurumların bu yasal olmayan ve havadan para kazandıran eklentileri durdurması ve projeye uygun hale getirmesi gerekiyor. Vatandaş çatıda 3-5 sıra tuğla fazla çıksa nasıl ceza yazılıyor ve yıktırılıyorsa buradaki haksız kazanç ve yasa dışılık da önlenmelidir” şeklinde görüş bildirdiler.

Savaş; “Sadece işyerindeki eklentiler değil başka yasa dışı kısımlar da var”

Yasa dışı yapılan binanın takipçi olduğunu kaydeden İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, “Burada mevzuata aykırı olarak yapılan inşaat faaliyetleri mevcuttur.  Binada mevzuata aykırı olan sadece dükkân katta ve bodrum katta inşa edilen çelik ilave değildir.

Bodrum katta ön bahçe çekme mesafesi  içinde yapılmış olan ilave bodrum kat, çatı katında çatı elimine aykırı olarak iskana  dahil edilen alanlarda 4708 sayılı yapı denetim kanununa aykırıdır.

Ben de bu aykırılıkların giderilmesi ve zanlıların Türk Ceza kanunun 184 maddesine ihmalleri olanların cezalandırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundum ve inşaatın kaçak kısımların durdurulması için Uşak Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne yazılı başvuruda bulundum” dedi.

Bu kaçak binaları yapan müteahhitlerin kimliği de şaşkınlık yarattı

Ortak bir şirket kurarak inşaat işleri yapan ve bu binayı yapan müteahhitlerin kimlikleri de Uşak kamuoyunca oldukça tanınan isimler çıktı.

Ortaklardan birisi AK Parti Uşak Belediye Meclis Üyesi Savaş Acar, diğeri de AK Parti Uşak Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Şemen olduğu, diğer ortağında AK parti Uşak İl Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Özden olduğu öğrenildi.

Haber merkezimizin görüşlerini sorduğu ortaklardan Ömer Özden, “Atapark civarında, İsmetpaşa Caddesi’nde kafe, pastane gibi birçok yerde bu tip eklentiler var. Sigara içilecek alan olarak her yerde yapılır. Kaldı ki bunu yapan binanın müteahhitleri olarak biz değil, işyeri kiralayan kişidir.

Herhangi bir cezası varsa gider yetkili kuruma öder. Üstelik geçici olarak daha çok sigara içilmesi amacıyla portatif olarak yapılan bu yer binanın kendi arsası içerisinde kalmaktadır. Diğer işyerleri gibi kamu alanını işgal etmemektedir” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler