Uşak'tan geçen Büyük Menderes Nehri kurudu

Batı Anadolu bölgesinin en büyük nehirlerinden biri olan, Afyonkarahisar, Denizli, Uşak ve Aydın'dan geçerek Ege Denizi'ne dökülen nehir kuruma tehdidi ile karşı karşıya kaldı.
Uşak'tan geçen Büyük Menderes Nehri kurudu

AYDIN (İHA) - Aydın tarımının can damarı olarak kabul edilen Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde doğarak Uşak, Denizli ve Aydın illerini gezdikten sonra Ege Denizi ile buluşan Büyük Menderes Nehri kuraklıktan nasibini aldı. Batı Anadolu Bölgesi'nin en büyük nehirlerinin başında yer alan ve yağışın bol olduğu dönemlerde saniyede 510 metreküplük dev taşıma hacmine sahip olan nehir kurak geçen kış mevsiminin etkisi ile suya hasret kaldı.

Geride kalan kış mevsiminde beklenen yağışları alamayan, özellikle de nerede ise hiç kar yağışı düşmeyen bölgede yer altı su kaynakları ve nehirler yeteri kadar beslenemedi. Yaşanan kuraklık bölgenin can damarı olarak kabul edilen Büyük Menderes Nehri'ni de vurdu.

BÜYÜK MENDERES NEHRİ KURUDU MU?

Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan ve yağışlı dönemde saniyede 510 metreküp su taşıyan Büyük Menderes Nehri, kurak geçen kış mevsimin ardından suya hasret kalırken, nehirde adacıklar ve sazlıklar oluştu.

menderes-1.jpg

Menderes Havzası'nın en önemli su kaynaklarından olan Büyük Menderes Nehri Mayıs ayında kurudu. Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinden başlayarak sırasıyla, Uşak, Denizli ve Aydın'dan geçen ve Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri yağışların az olması nedeniyle bu yıl en kurak yıllarından birini yaşamaya başladı.

menderes-3.jpg

Aydın tarımının can damarlarından olan 584 kilometre uzunluğundaki nehirde sular neredeyse tamamen çekildi. Su seviyesinin azalması ile birlikte nehirde adacıklar ve sazlıklar oluştu. Yaz ayları ile birlikte hava sıcaklıklarının artması sonrasında Menderes’in tamamen kuruması bekleniyor.

menrderes-2.jpg

Bölgede yaşayan vatandaşlarda nehrin halini gördükçe üzüldüklerini belirterek mevcut suyun kanallara verilmesi nedeni ile nehrin kuruduğunu belirttiler. Geçen yıllara oranla bölgeye düşen yağış miktarında da büyük düşüş yaşanırken yağışın az olması nedeni ile beslenemeyen Menderes Nehri kuruma tehdidi ile baş başa kaldı.