Uşak’ta ilginç bir durum: yaklaşık 8 milyon metreküp su buhar olup uçuyor

Uşak Merkeze bağlı Derbent Köyünde bulunan 3 sulama göletlinde biriken yaklaşık 8 milyon metreküp sudan köylülerin ve sanayicinin yararlanamadığı iddia edildi.
Uşak’ta ilginç bir durum: yaklaşık 8 milyon metreküp su buhar olup uçuyor

Uşak Tekstil OSB’nin su ihtiyacını karşılamak için kurulan Uzundere ve Kocadere su göletlerinden, Emirfakı köylülerinin “Su hakkı” talebiyle açmış olduğu davalar yüzünden mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı gereği su verilemiyor. Birçok köyün tarımsal amaçlı su ihtiyacını karşılamak için yapılan Camili göletindeki suyun da ufak tefek teknik sorunlara yüzünden verilemediği ve ağzına kadar su dolu 3 gölette de suyun büyük bir kısmının buhar olduğu iddia ediliyor.

Derbent köyüne giden İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, köylülerin suyla ilgili sıkıntılarını dinledi.

“SU BOLLUĞUNDA SU SIKINTISI YAŞIYORUZ”

Yapımına 2012 yılında başlanan ve 2014 yılında bitirilen 2 milyon metreküp su kapasiteli Kocadere ve 3 milyon metreküp kapasiteli Uzundere su göletleri, Uşak Teksitl OSB’nin içme ve kullanma suyunu temin için, yaklaşık 3 milyon su tutma kapasiteli Çarşılı göleti de köylülerin tarımsal amaçlı arazi sulama ihtiyaçları için yapıldı..

Ancak köylülerin iddiasına göre; su tutmaya başlanan 2014 yılından bu yana 3 göletten de ne köylüler, ne de sanayiciler yararlanabildi. Kendini ziyaret eden İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş ve İYİ Parti heyetine dertlerini anlatan köylüler; “Neredeyse 8 yıldır, bu üç göletten bize damla su gelmiyor. Uzundere ve Kocadere göletleri için Emirfakı köyü Muhtarlığı “Su hakkı” diyerek mahkemeye başvurdu. Mahkeme nihai karar verilene kadar yürütmeye durdurma kararı verdi. Çarşılı göletin de biriken su bir iki teknik sorun giderilemediği için bir türlü kullanıma sunulamadı.

Yaklaşık 10 bin dönüm tarımsal alan 8 yıldır bu göletlerden su alamıyor. Toplam kapasitesi 8 milyon metreküp olan 3 göletteki su ise hiç kimse kullanamadan buhar olup uçuyor. Başka yerde köylüler susuzluktan kırılırken biz su bolluğu içerisinde bir damla su bulamıyoruz. Derdimizi, valiliğe, milletvekillerine anlattık. Ama bugüne kadar çözüm bulunmadı” şeklinde yakındı

“İKTİDAR DEĞİŞİNCE 2 AYDA ÇÖZERİZ”

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “İktidardaki parti mensubu 2 milletvekili arkadaşımız sanırım bu sorunun çözümü için iyi niyetli yaklaşımlarda bulunmuştur. Önemli olan tarlaların bu suyla buluşturulmasıdır.

Ben size, ilk iktidar değişikliğinde sizin su sorununuzun bir iki ay içerisinde çözüleceği sözünü verebilirim” dedi.

İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş; “Burada 3 baraj var 2 si organizeye tahsis edilmiş biri köylüye tahsis edilmiş. Köy sulaması olanın son rötuşları yapılmamıştır.

Bu göletlerin geçici de olsa yapılması sağlanıp bu yaz günlerinde kullanılmasında büyük fayda olacaktır.

Uşak Tekstil OSB’ye tahsis edilen 2 barajın çevre köylerle su hakkından dolayı hukuki itilaf devam ettiği için barajlar su dolu olmasına rağmen ne sanayici ne köylü tarafından kullanılamamaktadır.

Liyakatli devlet görevlileri olmadığı için burada yapılan protokoller deki hatalar, parası ödenmiş barajların kullanılmamasına neden olmuştur.

Bunun nedenleri;

1-Görevlilerin liyakatsiz olması

2- Yatırımların zamanında ve doğru yapılması sağlanamaması

3-Yatırımlar sonrasının izlenmemesi

4-Yerel halkın katılımcı olarak dinlenilmemesi

Gıda enflasyonun neden yüzde 500 olduğu ortadadır. Bedava gelen suyu elektrik pompasıyla, mazot pompasıyla almak maliyeti çok artırıyor.

Burada yapılması gereken Çevre köyler, Derbent köyü, organize sanayi müdürlüğü bir ara gelip hakkaniyete uygun bu suyu kullanmalıdır” açıklamasında bulundu.

(SALİH KILINÇ / HABER)