Uşak OSB’lerinin voltajını 3 günlüğüne düşürdüler

İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgazın 10 günlük kesintiye uğraması ile başlayan elektrik krizi Uşak OSB’lerini de vurdu.
Uşak OSB’lerinin voltajını 3 günlüğüne düşürdüler

İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa başta olmak üzere aralarında Uşak Tekstil OSB ve Uşak Deri ve Karma OSB’lerinin de  bulunduğu organize sanayi bölgelerine üç gün süreyle elektrik verilemeyecek. Kesinti nedeniyle birçok sektör neredeyse durma noktasına gelecek.

Sanayideki enerji krizi gittikçe büyüyor. İlk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı yüzde 40 oranında kısıtlanırken, alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm organize sanayi bölgelerine (OSB)elektrik kısıntısı uygulanması yapılacak ve ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak. Bu arada OSB dışındaki tesislerde de aynı kısıntının uygulanacağı belirtiliyor. Üretim şirketleri elektrik kısıntısından daha az etkilenmek için jeneratör teminine yöneldi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) elektrik kısıntısı uygulamasıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklama ardından bazı OSB’lerde elektrik kesintisi başladı. Sanayicilere resmi yazıyla bilgilendirmede bulunan OSB’ler, 72 saatlik kısıtlamanın olacağı bildiriminde bulundu. Başta İstanbul olmak üzere, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli gibi sanayi şehirlerinde üç günlük elektrik kısıntısı nedeniyle üretimde ciddi anlamda düşüş yaşanması bekleniyor.

TEİAŞ’IN AÇIKLAMASI

TEİAŞ’tan yapılan açıklamada “Ağrı ili Gürbulak giriş noktasından Ülkemize gelen doğalgaz iletim hattının İran tarafında kalan arızasından dolayı Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallerine gaz kısıntısı uygulanacağından, elektrik arz talep dengesinin sağlanması maksadıyla gerek iletim sistemine gerek ise dağıtım sistemine bağlı mesken ve ticarethane harici kullanıcılara program dahilinde kısıntı uygulanacaktır. Hangi kullanıcılara kısıntı uygulanacağı ve kısıntı miktarı ile ilgili, Dağıtım Şirketleri ve Teşekkülümüz tarafından bilgilendirme yapılacaktır” denildi.

BAKAN DEVREYE GİRDİ, KESİNTİ “ARDIŞIK” OLACAK

Dünya gazetesinin haberine göre; TEİAŞ ilk açıklamayı OSB’lere yazı göndermeden, telefon aracılığıyla yaptı. Ancak OSB’ler durumu sanayicilere yazı ile duyurdu. Telefonla yapılan ilk bilgilendirmede kısıtlamanın Pazartesi, çarşamba, perşembe tam gün olacağı belirtildi. Sanayiciden gelen tepkiler üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in konuya müdahalesi sonucu kesinti günleri ardışık hale getirildi. Pazartesi, salı çarşamba tam gün olarak değiştirildi.

AYDINLATMA VE ISITMA İÇİN ENERJİYE İZİN

Alınan kararla tüm OSB’lerde aydınlatma ve ısınma amaçlı kullanılabilecek kadar enerji çekimine izin verildi. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEİAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacak.

(SALİH KILINÇ / HABER)