Türkiye'de bir ilk! Sünger otopark yağmur suyunu emip biriktirecek

Tüm dünyada kuraklık riski her geçen gün artarken İzmir Büyükşehir Belediyesi örnek bir çalışmaya imza atarak sünger otopark projesini hayata geçirdi.
Türkiye'de bir ilk! Sünger otopark yağmur suyunu emip biriktirecek

Son yılların en sıcak ve kurak yazını geçiren Türkiye'de kuraklık riski ortaya çıkmıştı. Barajların doluluk oranları alarm verirken özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'de barajların doluluk oranları riskli seviyelere düşmüştü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iklim krizi ve kuraklığa karşı başlattığı Sünger Kent İzmir projesine yeni halkalar ekliyor. Proje kapsamında Türkiye’de ilk kez Sünger Otopark adı verilen proje Gaziemir’de hayata geçirildi.

GAZİEMİR'DE SÜNGER OTOPARK PROJESİ TAMAMLANDI!

Gaziemir Sakarya Sünger Otoparkı’ndaki çalışmayı inceleyen Başkan Soyer, uygulamayla yağmur suyunu biriktirip, tekrar kullanmayı hedeflediklerini belirterek “Sadece bu alanda yılda 6 bin metreküp su tasarrufu sağlanacak, bu da üç olimpik havuza eşit” dedi.

sunger-1.jpg

Küresel iklim krizi ve kuraklıkla mücadele için Sünger Kent İzmir projesini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmaya yeni bir halka daha ekledi. Gaziemir’de İZELMAN’a ait Sakarya Otoparkı, sünger otoparka dönüştürüldü. Otoparkı inceleyen ve bilgi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Türkiye'nin ilk sünger otoparkına hoş geldiniz” dedi. Burasının da ilk bakışta Türkiye'nin her yerinde görülen otoparklardan biri gibi algılandığını ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Ama öyle değil. Bu otopark Türkiye'deki bütün otoparklardan farklı. Zeminin altına döşenen geçirimli malzeme ile suyu zemin altında toplayıp, biriktirme imkanı veriyor.

sunger-2.jpg

Yağmur suyu kanallarına gidip zayi olan suyu bu otoparkta zayi etmiyoruz. Kaybolmasına izin vermiyoruz. Yağmur suyu olarak Körfez’e akmasına izin vermiyoruz. Burada biriktiriyoruz. Bu da önemli bir tasarruf sağlıyor” dedi. Söz konusu proje hakkında açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sadece bu otopark projesinde 6 bin metreküp su biriktirileceğini bununda 3 olimpik havuza eşit olduğunu belirtti.