Pınarbaşı halkından ÇED’ e geçit yok

Geçen yıl ÇED toplantısı yaptırmayan Pınarbaşı belde halkı 2. ÇED toplantısında, şirketin hazırladığı sunumu dinlemek istemediklerini belirterek, bakanlık temsilcisinin de konuşmasına izin vermedi. ÇED Toplantısı da açıldığı gibi kapandı ve Pınarbaşı halkının bilgilendirmek istemediği konusunda tutanak hazırlandı
Pınarbaşı halkından ÇED’ e geçit yok

SALİH KILINÇ/ Sivaslı İlçesine bağlı bin 950 nüfuslu Pınarbaşı halkı 2. Çevre Etkileşim Değerlendirme Toplantısı (ÇED) için Belediye arkasında bulunan açık amfi tiyatroyu doldurdu.

Uşak İl Jandarma Alay Komutanlığı ve Uşak Emniyet Müdürlüğü Çevik Şube Müdürlüğüne bağlı çok sayıda robokoplar, köpekler ve zırhlı araçlarla herhangi bir olay çıkmaması için sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Toplantı öncesi belde halkına megafonla seslenen Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet İncekara, toplantıya katılanlardan herhangi bir olaya neden olmamalarını istedi. İncekara toplantının yasalara uygun şekilde yapılacağını ve belde halkının çıkarları doğrultusunda sonlandırılacağını da sözlerine ekledi.

ÇED Heyeti adına toplantıyı yöneten Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürü Mustafa Zorlu, ÇED talebinde bulunan Güven Madencilik İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulmak istenen kalker ocağı ve kırma- eleme tesisi ile ilgili şirket yetkilileri tarafından hazırlanan sunum ile programın başlayacağını duyurdu.

Zorlu, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Temsilcisi Suna Bayılı’nın bir konuşma yapacağını ve son bölümde de Pınarbaşı sakinlerinin şikâyetlerini dinleyeceklerini belirtti.

Zorlu’nun ardından söz alan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Pınarbaşı halkının şirketin sunumunu ve konuşmaları dinlemek istemediğini, ÇED heyetinin sadece Pınarbaşı sakinlerinin dinlemesini istedi ve Pınarbaşı halkı tarafından yazılmış dilekçeleri bakanlık yetkilisine sundu.

Bu talep üzerine ÇED toplantısını sonlandıran heyet başkanı Zorlu, “Halk bilgilendirme istemediği için toplantı sonlandırılmıştır” şeklinde tutanak düzenletti. Tutanağı Uşak Çevre Şehircilik Müdürü adına heyette yer alan; Mustafa Zorlu, Çiğdem Dönmez, Yücel Güngör, Bakanlık Temsilcisi Suna Bayılı, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet İncekara ve şirket yetkilisi Tolga Düvenci imzaladı.

ÇED Toplantısı olaysız bir şekilde sona erdikten sonra; Sivaslı Kaymakamı Mustafa Gözlet, ÇED heyeti Belediye Başkanı Mehmet İncekara ve şirket yetkilileri, ÇED raporu istenen kalker ocağı ve kırma- eleme tesisi alanını gezdi.

“KÖYLÜMÜZÜN SAĞLIĞI ONLARIN PARA KAZANMASINDAN DAHA ÖNEMLİ”

Geçen yıl yapılan ÇED toplantısında ÇED heyetini köyden kovan Pınarbaşı sakinlerinden Emine Keleş, “Bu madenlerin oluşturduğu toz toprak yüzünden köyümüzde kanser vakaları arttı. Tarımcılığımız hayvancılığımız ve ormanlarımız bitti. Meşhur fasulyemiz artık yetişmiyor. Onlar para kazanacak diye bizim sağlımız tehlikeye atmanın alemi yok” şeklinde tepki gösterdi.

Köy sakinlerinden Süleyman Yılmaz, “Maden ocağı açılan ve açılması istenen tepelerde dünyanın en büyük 3. Boz ardıç ormanı var. Bu orman her gün yok oluyor. İş makineleri ile ağaçları kürüyorlar” dedi.

Bayram Özadam ise “Maden ocakları yerleşim alanlarına çok yakın, patlamalarda taşlar evlere kadar giriyor. Az evvel ÇED toplantısı yapılan bu alan ise imara açılmış bir alandır. ÇED izni verildiği takdirde imar alanı ile yeni açılacak kalker ocağı ve kırma- eleme tesisi arasında hiç mesafe kalmayacaktır” şeklinde yakındı.