Naci Görür 7 üzerinde deprem uyarısı yapınca AFAD harekete geçti!

Türkiye’nin en ünlü deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür’ün 7 üzerinde deprem uyarısı yapmasının üzerine AFAD harekete geçti. AFAD vatandaşlara ve yetkililere uyarı yaparken hazırlıkları da başlattı.
Naci Görür 7 üzerinde deprem uyarısı yapınca AFAD harekete geçti!

Türkiye’de 6 Şubat deprem felaketi oldukça kötü bir iz bıraktı. Resmi rakamlara göre 50 binden fazla insan hayatını kaybederken 11 ilde de yıkımlar oldu. Deprem sonrasında ise bölgeye yapılan müdahaleler sürekli olarak eleştiri konusu oldu. Depremin büyüklüğü, etki alanının geniş olması gibi etkenlerle de depremin hemen sonrasında devletin kuruluşları anında bölgenin tamamına hakim olamadılar. Zamanla eksiklikler giderilse de ilk anda yaşanan şokun olumsuz etkisi herkesçe kabul ediliyor. AFAD ise işi artık sıkı tutmaya başladı.

AFAD HAZIRLIKLARI BAŞLATTI

Geçtiğimiz günlerde deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür deprem beklenen yerlerden birisinin de Hakkari olduğunu ve bu ilde 7 üzerinde deprem olma potansiyelinin bulunduğunu dile getirmişti. Naci Görür’ün bu açıklaması çok sayıda bilim insanı tarafından da desteklenince AFAD en olumsuz seçeneği düşünerek harekete geçti.

Hakkari ve Yüksekova’da bazı kamu ve okul binaları boşaltıldı. Bu binaların depreme dayanıklı olmadıkları bildirildi. Hakkari Valiliği kentin birinci derecede deprem alanı olmasından dolayı konteyner alanları belirledi. Bunun yanında polis ve jandarmadan oluşan toplam 650 kişiye de afet eğitimi verildi. AFAD bu hazırlıklar çerçevesinde Hakkari’nin kent merkezin ile Yüksekova’da bulunan depolara toplam 2800 çadır bıraktı. Ayrıca getirilen 200 konteyner de Şemdinli ilçesinde belirlenen alana bırakıldı.

Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür sadece Hakkari’yi değil fay hatları üzerinde kurulu olan 18 ili uyardı. Çok net bir açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerimizin kaderi üzülerek söylüyorum ki Kahramanmaraş, Hatay gibidir. Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari bu illerimizdir. Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Bunların altındaki faylar oldukça güçlü. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var.” dedi.