Murat Dağı’nda emeline ulaşamayan madenciler Şimdi de Bulkaz Dağı’na göz dikti

Sivaslı İlçesinin oksijen ve su kaynağı tabir edilen Bulkaz Dağı Kocadağ mevkiinde maden arama çalışmaları yapılıyor.
Murat Dağı’nda emeline ulaşamayan madenciler Şimdi de Bulkaz Dağı’na göz dikti

Sivaslı halkı ise Kocadağ’da maden arama olayına duyduğu tepkiyi; “Koca dağ Sivaslı nın su kaynağıdır, oksijeni havasıdır.   Buraya vurulacak bir kazma Sivaslı’nın

kalbine vurulmuştur. Bunda tereddüt yoktur. Her ne şekilde olursa olsun yapılacak maden arama çalışmaları Sivaslı da yaşamın da bitmesi anlamına gelir” şeklinde dile getirdi.

 “VATANDAŞ CİMER’E ŞİKÂYETTE BULUNDU”

Bilge Kaya adlı Sivaslılı bir vatandaş, tüm Sivaslı halkına çağrı yaparak maden arama işleminin durdurulması için CİMER’e şikayet edilmesi önerisinde bulundu.

İşte Bilge Kaya’nın paylaşımı:

"Uşak Sivaslı'da Bulkaz Dağlarının uzantısı olan Kocadağ'ın eteklerindeki Sırakayalar, Yedi Ahar arası, çam meşe ardıç karışımı benzersiz ve dağın en gürü olan ormanın içinde Denizli merkezli Mira Stones adlı maden şirketi tarafından hangi izin ve ruhsat prosedürlerini aştıktan sonra başlatıldığı belli olmayan bir maden arama kazısı yapılmaktadır. Demir/Bakır söylentisi olsa da ruhsat değişikliğiyle siyanür gerektiren Altın Madenciliği yapılma riski vardır.

1) Bu bölge geçtim maden çıkarmayı, rezerv belirlemeyi ilk arama sondajı için bile uygun değildir, çok tehlikelidir, aşırı risklidir. Bu kazmayı vurmak için bile Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu gerekir. Çünkü o bölgede yıllardır kaldırılamayan nir çöp depolama alanı oluşturulmuştur ve çöplerde nitelikli ayrıştırma yapılmamaktadır. Civa Nikel Kadmiyum, Koltan gibi zehirli ağır metaller içeren piller, telefon-tablet-dizüstü bilgisayar bataryaları, motorlu taşıt aküleri ve bilumum madeni yağ ile yanmış yağ başıboş olarak yığılmaktadır. Dolayısıyla yapılan sondaj neticesinde bu pisliğin yeraltı suyuna karışması an meselesidir, bu geri dönüşü olmayan çok ciddi bir zarardır.

2) Bölge, endemik türlere ev sahipliği yapmaktadır. Sahlep gibi nadir bulunan ve risk altındaki türler bulunmaktadır.  Ardıç, çam, meşe, çalı karışımı benzersiz bir orman yapısına sahip bu bölgenin ortaya koyacağı katma değer madencilikten elde edilecek katma değerin kat be kat üstündedir.

Dağımız Türk Fındığı (Corylus Colurna) adıyla uluslararası literatüre de geçen melezlenmemiş doğal kaya fındığının (ya da dağ fındığı, yaban fındığı, ağaç fındığı) doğal olarak yetiştiği iki özel noktadan birisidir. Uşak Tarhanasının Alameti Farikası olan ve Coğrafi İşaret Tescili Dosyasına bile girip ön tescili alınmış yüksek katma değerli tarımsal ticari ürün olan Sivaslı Biberi bu iklime özeldir. Pınarbaşı Beldemiz çıkışındaki Taş ve Kireç Ocaklarından kalkan tozdan dolayı bölgede tarımsal üretim durma noktasına gelmiştir. Bölgede özel toprak türümüz nedeniyle çok yüksek verimlilikte ve eşsiz lezzette ilçemiz adıyla bilinen Çilek Tarımı yapılmaktadır.

3) Dağımız ilçemizin içme suyu toplama alanıdır, havzanın başıdır. Gürpınar Beldesinin ve hatta Çivril Işıklı Gölü'nün su kaynakları arasında bu dağdaki tektonik suyolu vardır. Zaten su kıtlığı, kuraklık yaşanırken arama sondajına harcanacak su bile zarardır, rezerv belirleme ve çıkarmayı hiç saymıyorum bile... Sosyoekonomik etkilerini, istihdamdaki dönüşümü Balıkesir Balya Kurşun Madeni örneğinden hesap edelim.

Bu verilere eklenecek ayrıntıları çevre mühendislerine ve ilgili meslek kuruluşlarına bırakıp özetleyecek olursam yaşadığım nefes aldığım memleketime yapılan bu ihanete sorumlu bir yurttaş olarak bu girişime karşı çıkmayı görev biliyor, arama ruhsatının ivedilikle iptal edilip sondajların derhal durdurulmasını ve şimdiye kadar verilen zararlar için acilen tazminat sürecinin başlatılmasını istiyorum. Şikayetçiyim, bu ihanetin takipçisiyim. Kocadağ'ın üstü altından değerlidir..."

İstanbul Yolu'ndayım ama sözümdeyim. Devam edeceğim. Sıra sizlerde.

Arkadaşlar, e-devletten hızla girin, ister Tarım Bakanlığı'na, ister Çevre Bakanlığı'na ister Sağlık Bakanlığı'na, ister Enerji Bakanlığına isterseniz Valiliğe yazın. İster bu metni kullanın, isterseniz kendiniz yazın. Sivaslı Hepimizin.

"Ortalığı ayağa kaldırmazsak, çed falan beklersek çok geç olabilir. şimdilik yazılar yazalım, fotoğraflar çekelim; yazılanları paylaşılanları yorumları beğenelim; paylaşılanları paylaşalım, yorumlar yazalım, görünürlüğü arttıralım, kamuoyu ilgisini ve bilincini canlı tutalım.

Uşak'ın taşı toprağı altın, parayı boşuna Lidyalı atalarımız bulmadı. Büyük iki akarsu (Gediz-Menderes) bu topraklardan doğuyor. Maden coğrafyası bilenler neyi kastettiğimi anlayacaktır.

Bu konu milletvekilimizin. belediye başkanımızın ve ilçe CHP heyetinin "izleyelim bekleyelim görelim..." tavrıyla geçiştirilecek basitlikte bir konu değil.”


 

(SALİH KILINÇ/HABER)