Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Ege’yi ayağa kaldırmak istiyor

Ege Bölgesi’nin bolluk ve bereket kaynağı Murat Dağı’nın yok olmaması için uğraş veren “Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Yürütme Kurulu” son toplantısında çok önemli kararlara imza attı.
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu  Ege’yi ayağa kaldırmak istiyor

Murat Dağı’nda altın madeni aranması üzerine, dağı kurtarmak için 2017 yılında Uşak’ta kurulan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, bu dağdan doğan Büyük Menderes, Gediz ve Porsuk nehir yatakları üzerinde bulunan illerle birlikte uygulamaya konması planlanan bir dizi eylem kararı aldı.

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Yürütme Kurulunun yaptığı toplantıda aldığı önemli kararlar Platform Sözcüsü Funda Öz Akcura tarafından şöyle açıklandı:

  1. 29 Haziran Cumartesi günü saat 14.00 de Kütahya’da düzenlenecek “Murat Dağı Yok Olmasın” yürüyüşüne, Uşak olarak, Aydın, İzmir, Denizli gibi illerden gelecek çevre aktivistleri ile birlikte katılım sağlamak.
  2. Murat Dağı’nda maden aranması ve Karaağaç Köyünde altın aranması için düzenlenen ÇED onayının iptali için açılan davanın hukuki süreci konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla, 5 Temmuz 2019 tarihinde tüm platform bileşenleri ile bir basın toplantısı düzenlenmesi.
  3. Murat Dağı’nın önemi konusunda bilinç uyandırmak ve Murat Dağı’nda maden aranmasının yaklaşık 10 milyon insanın yaşamı, sağlığı ve özellikle tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerini çarpıcı bir şekilde kamuoyuna aktarabilmek adına, Uşak’ta ve Murat Dağı sularının geçtiği; Kütahya, Denizli, Aydın, Manisa ve İzmir gibi illerde eş zamanlı fotoğraf sergisi açılması ve imza kampanyası düzenlenmesi konusunda çalışmalar yapılması.
  4. İlk etapta Uşak’ta daha sonra bölgenin diğer kentlerinde, STK’lar, siyasi partiler ve meslek odaların dolaşılarak, Murat Dağı’nın yok olmaması için desteklerinin istenmesi.
  5. Murat Dağı’nda maden aranması için onay verilen ÇED raporunun iptali için açılan dava dosyasını güçlendirmek için jeolojik, coğrafi ve insan sağlığı ile ilgili raporların, ilgili meslek odaları tarafından hazırlanmasını sağlamak.
  6. Murat Dağı ile ilgili çarpıcı görüntülerin yer aldığı kısa görseller hazırlayarak Murat Dağı’nın hafızlarda kalıcı olarak yer edinmesini sağlamak.
  7. Uşak halkı ile sokak röportajları yaparak, Murat Dağı ile ilgili halkın düşüncelerini öğrenmek ve tüm bu verileri sosyal medyada aktif bir şekilde kullanmak.