Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, doğanın ve köylünün yanında

Murat Dağı’nın yok olmasını önlemek için Uşak’ta kurulan ‘Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’ Simav ve Tavşanlı köylülerinin yardımına koştu.
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, doğanın ve köylünün yanında

SALİH KILINÇ / Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’na başvuran Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırındaki Eğrigöz dağı eteklerinde bulunan Örencik, Kavaklı, Gılmanlar ve Avcılar köylüleri, Zenit Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madeni açık ocak işletmesi kapasite artırımına köylüler tepki göstererek ÇED toplantısını yaptırmadı.

Daha önce Sivaslı İlçesine bağlı Pınarbaşı Beldesinde 2 kez yaptırmayan, geçtiğimiz hafta köylülerden gelen talep üzerine Kütahya Gediz ilçesine bağlı Çukurören Köyünde ÇED toplantısının yapılacağı mekanların boşaltılmasını önererek ÇED toplantılarını yapılmamasına öncülük eden Murat Dağı Yok Olmasın Platformu bu kez Simav köylülerine yardım elini uzattı.

Kütahya’nın Simav ilçesi Örencik köyünde altın ve gümüş madeni çıkarılmak isteniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran Zenit madenciliğin talebi kabul edilip ÇED sürecinin başlatıldığı Kütahya Valiliğinin sitesinden duyurulmuştu. ‘Halkın katılım toplantısı’ Örencik köyünde yapılmak istendi. Örencik köy konağındaki toplantıya köy halkı tepki gösterdi. Köylüler kapıyı kilitleyerek firma yetkililerini ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerini toplantı salonuna almadı.

Tüm ısrarlara rağmen geri adım atmayan köy halkı, proje hakkında bilgi almak istemediklerini beyan ederek tutanağı dışarda yazdırdı. Toplantı salonu önünde toplanan köy halkı, "Köyümüzde maden istemiyoruz, 70 yaşından sonra nerede yaşayacağız, maden kurulursa biz burada nasıl yaşayacağız; biz sağlığımızı, köyümüzün yeşil kalmasını istiyoruz" diyerek yetkililere tepki göstermesi üzerine şirket elemanları ve yetkililer köyden ayrıldı.

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırındaki Eğrigöz dağı eteklerinde bulunan Örencik, Kavaklı, Gılmanlar ve Avcılar köyünde, Zenit Madencilik San. ve Tic. A.Ş tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madeni açık ocak işletmesi kapasite artırımına köylüler tepki göstererek ÇED toplantısını yaptırmadı.

KÖYLÜLER MURAT DAĞI YOK OLMASIN PLATFORMU’NA TEŞEKKÜR ETTİ

Platformun öncülüğünde ÇED toplantısını yaptırmadıkları için platforma teşekkür eden Örencik köy muhtarı Mustafa Baysarı, “Daha önce maden kurulan yerlerde bize bunun bir faydası dokundu' diyeni görmedik. Geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. İlk önce bizim geçim kaynağımız elimizden alınacak. Köy halkı olarak biz burada bir taşkınlık yapmadık. Toplantı salonunu açmayınca suç işlediğimi söylediler. Ben de, 'Kapıyı kilitleyen köy halkı, ben bu karara uymak zorundayım' dedim. Burada madeni kesinlikle istemiyoruz. Maden sahası çam ağaçlarının olduğu bölge, orada ağaçlar da kesilecek. Her şey bir yana madenin zehiri var, ömür boyu biz bu havayı soluyacağız. Burada kanser riskimiz artacak, geçim kaynağımız elimizden alınacak. Bu yüzden madeni istemiyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’na yardımlarından dolayı çok teşekkür ederiz” dedi.

Örencik köyünün gençlerinden Bekir Korhunç, "Toplantı salonunu kilitledik ve tutanağı dışarda tutmalarını istedik. Biz toplantı salonuna girmeyince jandarma kimliklerimizi topladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri salonu açmamız için ısrarcı oldular. Biz de salonu açmak istemediğimizi, tutanağın dışarıda da tutulabileceğini söyledik. Maden tesisinin kurulması planlanan bölge bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Geçim kaynağımız tarım ve büyükbaş hayvancılık, buraya maden yapıldığı takdirde biz her anlamda zarar göreceğiz. Maden sahası köye 300 metre mesafede ve oralar bizim meralarımız. Buraya maden kurulması demek köyümüzün yok olması anlamına geliyor. Biz Dulkadir köyüne de gittik. Orada da Eti Gümüş’ün işlettiği maden ocağı var. Madenin siyanür havuzları köyde kanser oranını artırdı. Dulkadir köyünde şu an sadece tek hane var. Köyümüzün, Dulkadir köyü ile aynı kaderi paylaşmaması için doğamıza sahip çıkıyoruz ve maden istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

KALİTELİ SULARI VE MERALARI YOK OLACAK

Simav ve Tavşanlı arasında yer alan Örencik, Kavaklı, Gılmanlar ve Avcılar köylülerinden aldığımız bilgilere bu bölgede bulunan doğal sular için yapılan tahlilde Türkiye’nin en kaliteli içme suyu bulunuyor.

Sularının kalitesi ile öğünen köylüler, “Bu bölgede bulunan doğal meralarda tamamen doğal yöntemlerle hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık, en büyük geçim kaynağımız. Altın madeni kurulmak istenen yer, bizim hayvancılık yaptığımız ve en kaliteli su olan bölgedir. Yani bu bölgeye maden kurmakla bizi aç bırakmak istiyorlar” şeklinde yakındı.