Merkeze bağlı bazı köylerde sularda ağır metal var

Kanalizasyon suları doğayı kirletiyor Uşak merkez ilçeye bağlı bazı köylerin su, kanalizasyon gibi alt yapıları yetersiz. Kanalizasyon atıkları, zamanda insan sağlığını ve çevreyi tehdit edici bir şekilde akıp gidiyor.
Merkeze bağlı bazı köylerde sularda ağır metal var

Uşak İl Genel Meclisi bu durumu önlemek için komisyonları görevlendirdi. Komisyon raporları da sularda ağır metal bulunduğunu ve kanalizasyon sularının doğaya başı boş bırakıldığı ve önlem alınması gerektiğini doğruladı. İl Genel Meclisi Şubat Ayı 5. Oturumunda; “Uşak /Merkez Köyleri alt yapı çalışmaları hakkında bilgi alınıp, çalışmaların yerinde incelenmesi” görüşüldü.

Bu konuda görevlendirilen Çevre Sağlık Komisyonu, Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar, Komisyon Başkanları; Ali Işık, Mehmet Arslan ve Abdülkadir Kılınç tarafından mecliste okundu:

İşte köylerdeki alt yapı durumunu gözler üzerine seren raporlar:

Merkeze bağlı köylerde 2020 yılında 986 bin 778.30 TL harcandı. 2021 yılı için çalışmalar devam ediyor. Ancak iş makinaları yetersiz geldiğinde aksamalar yaşanıyor. İş makinaları kiralanabilir.

Merkeze bağlı köylerin içme sularının büyük bir bölümünde ağır metal kirliliği bulgusuna rastlandı.

Bunu önlemek için 62 köye kurulan arıtma tesislerinin rutin bakımı muhtarlıklar tarafından takip edilmediğinden yüzde 30’luk kısmı aktif olarak çalışıyor.

Çatalbayır köyünde yoğun bor madeni olduğu için vurulan 18 sondaj kuyusunda çıkan suda ağır metale yoğun bir şekilde rastlandı.

Çözüm yolu;  komşu Alanyurt (Sirge) köyünde sondaj kuyusu açılıp suyun Çatalbayır köyüne taşınması öneriliyor.

Yaz döneminde köylere gelen çok olduğundan Gücer ve Çınarcık köylerinde bu dönemde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor.

Kanalizasyon hizmetlerinde merkez köylerde daha önce yapılan doğal arıtma tesislerinin Bakım ve onarımının maliyetli olması nedeni ile doğal arıtma kullanımından vazgeçilerek doğaya bırakıldığı tespit edildi.

ÇARE; KÖY GRUPLARI OLUŞTURMAK

Komisyonlarca yapılan görüşmeler neticesinde; su kaynaklarının daha derinlere düşmesi, her köye ayrı ayrı içme suyu tesisi ve gerektiğinde arıtma tesisinin kurulmasının maliyetli olması sebebiyle yapılmış ve yapılabilecek içme suyu göletlerinden daha önce oluşturulan ‘Susuzören’ gibi köy gruplarının oluşturularaktek kaynak üzerinden cazibeli olarak köylerin su ihtiyaçlarının sağlanması, ileriye dönük maliyeti azaltacak ve su tasarrufu sağlayacağı görüşlerine yer verildi.