Manisa ve İzmirliler dikkat! Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin TL

Manisa lalesi açmaya başlarken yılda bir kere açan bu çiçekleri koparmanın cezası açıklandı. Manisa ve İzmir'de yaşayanlar yolu buradan geçenler dikkat!
Manisa ve İzmirliler dikkat! Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin TL

Türkiye'nin en çok ziyaretçi alan milli parkları arasında yer alan Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa Lalesi çiçek açmaya başladı. Yılda bir kere çiçek açan laleler güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakırken bu çiçeği koparan kişilere uygulanacak olan para cezası açıklandı.

Manisa ve İzmir illeri arasında yer alan ve endemik bitki türü çeşitliliğiyle dünyanın en önemli merkezlerinden olan Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa Lalesi (Tulipa orphanidea) havaların ısınmasıyla çiçek açtı. Yılda bir kez açan laleleri koparmanın cezası geçtiğimiz yıl 244 bin 315 lira iken, bu yıl 387 bin 142 TL olarak belirlendi.

MANİSA LALESİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR, MANİSA LALESİNİ KOPARMAK YASAK MI, PARA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde bin 517 rakımlı, 120 çeşidin üstünde endemik bitkiyi barındıran Spil Dağı Milli Parkı'nda yılın ilk Manisa Lalesi, dağ eteklerinde açmaya başladı. Spil Dağı Milli Parkı'na çıkan yolda açan laleler, doğa ve fotoğraf severler için adeta görsel şölen oluşturdu. Ailesiyle piknik yapmaya Spil Dağı Milli Parkı’na çıkan Hamdi Öklü (52), Manisa lalelerinin erkenci olanlarının seyir terasına yakın bölgelerde, yol kenarlarında açmaya başladığını gördüklerini ve fotoğraf çekmek için durduklarını söyledi.

spil-lalesi.jpg

Zirveye yakın bölgede nisan ayı son haftasında açtığını bildiklerini kaydeden Öklü, "Hem piknik hem de yaban hayatına yönelik yem bırakmak amacıyla dağa çıkarken seyir terasına yakın bölgede yol kenarında açan erkenci laleleri gördük. Yılın ilk lalelerinin fotoğraflarını çekmek için durduk. Korunması gereken türler arasında yer alan laleleri koparmanın cezasının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Yakında zirveye doğru olan koruma sahasındaki laleler de açar" dedi.

Geçen sene Spil dağında açan laleleri koparmanın para cezası 244 bin 315 TL olarak uygulanıyordu. Bu sene ise cezaya gelen zammın ardından yeni rakam 387 bin 142 TL olarak belirlenmiş oldu. İlk laleler Spil dağının eteklerinde açmaya başlarken önümüzdeki günlerde tüm dağın laleler tarafından sarılması bekleniyor.