Kemiklitepe Uşak’ın Jurassic Parkı olabilir

Ulubey ilçesinde 74 yıl önce bulunan zengin fosil yatakları, bundan 7 milyon yıl önce Uşak’ın bir “Jurassic Park” olduğunu düşündürüyor.
Kemiklitepe Uşak’ın Jurassic Parkı olabilir

Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yeniden koruncak hassas ilan edilmesi, bölgenin ne kadar önemli arkeolojik bir alan olduğunu da gözler önüne serdi.

Ülkemizin fosil yatakları bakımından çok zengin olduğunu hepimiz biliriz. Ne yazık ki bu jeolojik zamanların çeşitli dönemlerinde yaşamış canlılara ait taşlaşmış kalıntılar pek gündeme gelmez.

Kemiklitepe, İlk kez 1946 yılında Uşaklı Arkeoloji Profesörü merhum Prof. Dr. İsmail Yalçınlar tarafından Ulubey İlçesinin İnay Köyünün Merdivenli Kuyu Mahallesi ve Karaahmet Köyü arasında Balçıklıtepe vadisinde bulundu.

Kemiklitepe’de, 1969 yılında yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda; o çağlarda yaşamış, dinazor, gergedan, fil, ceylan, at, sırtlan gibi hayvan kemiklerine rastlanmış ve bu hayvanların günümüzden yaklaşık 7 milyon yıl kadar önce yaşadıkları saptanmıştı.

Geçtiğimiz Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yeniden korunacak hassas alan ilan olarak tescil edilen Kemiklitepe’den çıkarılan hayvan kemikleri, Ege Üniversitesi Tabiata Tarihi Müzesinde sergileniyor. Uşak’tan çıkarılan kılıç dişli kedi kemiği ise müze ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor.

Pandemi döneminin geçmesi ile Kemiklitepe’nin turistik açıdan büyük bir çekim merkezi olması bekleniyor. Burasının cazip hale getirilmesi için yakınında bölgeden çıkacak hayvan fosillerinin canlandırıldığı jurasicpark gibi bir yapılması Uşak için yeni bir gelir kapısı olabilir.