İzmir’deki büyük yangın faciasının yaraları sarıldı! 1 milyondan fazla fidan dikildi

İzmir’de 8 ay önce çıkan büyük yangın bin hektarlık alanı küle döndürmüştü. Yangın sonrasında yanan bölge için harekete geçen ekipler toplamda 1 milyon 651 bin fidan dikti. Aynı zamanda bölge 850 kilogram tohum ile ağaçlandırıldı.
İzmir’deki büyük yangın faciasının yaraları sarıldı! 1 milyondan fazla fidan dikildi

26 Temmuz 2023 tarihinde İzmir’in Kınık ilçesinde çıkan yangın, rüzgarın etkisi ile büyümüş, büyük bir alana yayılmıştı. Yangından sonra simsiyah bir hal alan bölge için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

8 ay içinde hızlı bir ağaçlandırma çalışması yapıldı. Ekipler yangının yaralarını 1 milyon 651 bin fidan dikip 850 kilogram tohumu ağaçlandırarak sardı.

aw162414-02-min.jpg

EN SON FİDAN DA TOPRAKLA BULUŞTU

Kınık’ı ziyaret eden İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de, buradaki çalışmalarla ilgili Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’tan bilgi aldı. Sahada çalışan teknik elaman ve orman işçileriyle de sohbet eden Derince, sembolik olarak yangın bölgesine en son fidanı da toprakla buluşturdu.

aw162414-10-min.jpg

5-6 YIL BOYUNCA BAKIMLARI YAPILACAK

Ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yanan orman alanlarının anayasal güvence altında olduğunu, bu alanların başka bir amaç için asla kullanılamayacağını belirtti. Derince, şöyle devam etti:

"Yangın söndürme çalışmalarının ardından, bölgede daha dumanlar tüterken planlamacı orman mühendisi arkadaşlarımız yanık sahada yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin yol haritasını çizdiler. Buranın ağaçlandırmasıyla ilgili planlarımızı programlarımızı hazırladık. Arazinin boşaltılması üretimi ve dikim için sahanın dozerlerle sürülmesinin ardından, bölgenin tamamı fidan dikimi için 10 Aralık 2023 tarihinde uygun hale getirildi. Şuan itibariyle alanın tamamı ağaçlandırılmış vaziyette. Sahaya; 1 milyon 300 bin 800 adet çam, 265 bin servi, 20 bin akasya, 7 bin 650 adet defne ve 57 bin 650 adet zakkum olmak üzere 1 milyon 651 bin adet fidan dikildi. Bunların yanında 850 kilo da kızılçam tohumu ektik. Dikim çalışmalarıyla buradaki işimiz bitmiyor. Bu fidanlar biyolojik bağımsızlıklarını kazanana kadar yaklaşık 5-6 yıl boyunca her sene bakımları ve koruması yapılacak. Tabi burada yangın bölgesinde etkilenmiş olan 4 köy var. Bu orman köylüsü vatandaşlarımızı ile hareket ederek, onları da işlendirerek çalışmalarımızı yürüttük ve yürütmeye de devam edeceğiz” dedi.

İzmir'in Kınık ilçesinde 2023 yılının temmuz ayında saman balya makinesinin yanmasıyla başlayan yangın büyümüş, bin hektarlık alanı küle çevrimişti.