İzmir Yaşar Üniversitesi’nde yeşil şehirler konulu seminer düzenlendi

İzmir’de bulunan Yaşar Üniversitesi’nde önemli bir seminer düzenlendi. Yeşil Binalardan Yeşil Şehirlere Bütünleşik Enerji Verimliliği Kavramı konulu düzenlenen seminerde sıfır karbon binaların yaygınlaşması ele alındı.
İzmir Yaşar Üniversitesi’nde yeşil şehirler konulu seminer düzenlendi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde şehirlerin iklimlere uygun bir hale getirilmesi konusu özellikle vurgulandı. Daha yeşil bir şehircilik için çalışılması gerektiği ifade edilirken, binaların kendi enerjisini karşılaması gerektiği aktarıldı.

Düzenlenen seminerde Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru önemli açıklamalarda bulundu.

“ŞEHİRLERİMİZİ İKLİME UYGUN HALE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”

Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşen “Yeşil Binalardan Yeşil Şehirlere Bütünleşik Enerji Verimliliği Kavramı” konulu seminere katılan Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru, çevre ve enerji sorunlarından bahsederek, yapılması gerekenleri anlattı. Sera Gazı Azaltım Eylem Planı ve İklim Değişikliği Eylem Planı konusunda uzmanlığı bulunan Murat Doğru, imar planlarında şehrin enerji yönetimi ile ilgili planlamaların bulunmasının önemine dikkat çekerek, “Tüketim topluluğuna geçmemiz dünyada kirliliği ortaya çıkardı. Dünyada nüfus 8 milyarı geçti. NASA’nın 18 uydusu çevre problemleri ile ilgili çalışıyor, verileri dünyaya gönderiyor. Çevre problemlerinin yapılaşma problemiyle iç içe girdiğini görüyoruz. Bu kadar büyük bir nüfus dünyada yer seçiyor, şehirleri büyütüyor, bu da çok büyük bir enerji talebi oluşturuyor. Artan nüfusla birlikte dünyada artan enerji talebini yönetebilecek bir yapılaşma sistemine geçmeliyiz. Şehirlerimizi iklime uygun hale getirmek için çalışmalıyız” diye konuştu.

aw186974-02.jpg

“SADECE KARBONU ELE ALMAMALIYIZ”

Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilirlik hedeflerinden 9’unun binalarla ilgili olduğunu söyleyen Doğru, “Binalar ve şehircilik problemi dünyadaki sürdürülebilirlik sorunlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Daha yeşil bir şehircilik standardına ihtiyacımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığımız çalışmada, 55 yapı normunun Türkiye’de olmadığını raporladık. Sıfır enerji bina Türkiye’de kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Ülkemizdeki cari açığımızın en büyük sebebi enerji problemimiz. Türkiye’nin çok büyük avantajları var, bunları kullanmak gerekiyor. Avrupa’da birçok şehir sıfır enerji olmayan binalara ruhsat vermiyor. Şehir ve binalarda uygulamamız gereken stratejilerde binanın konumu ve sosyal ortamı da önemli. Sadece karbonu ele almamalıyız. Binaların içinde ve şehirlerde birtakım politikalar üretmeliyiz. Arazi kullanımı ve kentsel tasarım ile sürdürülebilir bir planlama yaklaşımı uygulamalıyız” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki mevcut binalar hakkında da açıklamalarda bulunan Doğru, Türkiye’nin düşük kaliteli ucuz binalarla inşaat sektörünü döndürmeyi tercih ettiğini belirtti.