Gürpınarlılar kalker ocaklarına isyan etti

Uşak – Denizli sınırında bulunan Çivril’e bağlı Gürpınar Mahallesinde kalker Ocakları yüzünden büyük zararlara uğradıklarını belirten mahalle sakinleri bir protesto gösterisi düzenledi.
Gürpınarlılar kalker ocaklarına isyan etti

Sırankaya mevkiinde bulunan kalker ocaklarının genişleme talebinde bulunması, Gürpınarlıları isyan ettirdi. Yıllardır kendi sağlıklarının ve yetiştirdikleri hayvanlarının sağlığının kalker ocağı yüzünden tehlikeye girdiğini ve tarım yapamaz hale geldiklerini öne sürdüler.

“Bölgedeki tüm maden ocakları kapatılsın”

Çivril İlçesi’nin Gürpınar Mahallesi Sırankaya mevkiinde faaliyette bulunan ve genişleme talebi olan Kalker Ocakları yaklaşık 500 kişinin katılımıyla protesto edildi.

Burada yapılan protesto gösterisinin açılış konuşmasını Gürpınar Çevre İnsiyatifi adına Orhan Celep yaptı.

Celep konuşmasında, kalker ocağının yaşamı tehdit ettiğini, olumsuz sonuçlarını görmeye başladıklarını kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Mahalle Muhtarı Semih Vural tarım ve hayvancılığın yanı sıra insanların da sağlık yönünden etkilendiğini ileri sürerek, bölgedeki tüm maden ocaklarının kapatılmasını istedi.

Mitingde daha sonra , mahalle sakinleri Emine Çallı, Özgür Dede, ve çoban Mehmet Demirel konuştu.Konuşmacılar ocaklarını yaşanılan zararlarına örnekler verdi. Mitingde konuşan Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak’ta sorunun tüm bölgeyi olumsuz olarak etkilediğine vurgu yaptı.

Gürpınar Mahallesi’nde faaliyette bulunan ve genişleme talebi olan ocağa karşı açılan davanın avukatlığını üstlenen Türkiye Barolar Birliği Çevre komisyonu üyesi Hasan Ozan Orpak gerekli başvuru ve itirazları yaptıklarını belirterek, Gürpınar’da yaşananları Baroların gündemine aldırdıklarını belirtti.

Miting sonrası katılanlar ocağa sırtını dönerek bir dakika süreyle hareketsiz kalarak ilginç bir protesto gerçekleştirdi.

Mitinge, Uşak Milletvekili Özkan Yalım ile Sivaslı Belediye Başkanı Hürriyet Şafak ile CHP, İYİ Parti, Sol Parti, Yeşil Parti örgüt Başkan ve yönetici üyelerinin yanı sıra, Denizli Kadın Platformu ve çevrecilerde destek verdi.

(SALİH KILINÇ / HABER)