Dışarıda pandemiden içeride kirli havadan nefes alamıyorlar

Durak Mahallesi, Sarayaltı ve Mehmet Akif Ersoy mahallesinde ikamet eden Uşaklılar, pandemiden dışarı çıkamazken, evlerine dolan zehirli dumanlarla içeride de nefes alamaz hale geldiklerinden yakınıyor ve sağlıklarından endişe ediyor.
Dışarıda pandemiden içeride kirli havadan nefes alamıyorlar

Defalarca Uşak Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurdukları halde cevap bile alamadıklarını belirten mağdurlar, son çare olarak www.usakgundem.com internet sitesine başvurduklarını dile getirdi.

Öte yandan 3 yılı aşkın zamandır Uşak ile ilgili hava kirliliği ölçümleri hakkında hiçbir veri olmaması da Uşak’ta temiz hava soluyup soluyamadığımız konusunda hiçbir fikir vermiyor.

“TEKSTİL VE PLASTİK ATIK YAKAN FABRİKALAR YÜZÜNDEN ZEHİR SOLUYORUZ”

www.usakgundem.com  İnternet sitesi olarak bize ulaşan mahalle sakinleri, özellikle kentsel dönüşüm alanı içerisinde oturdukları TOKİ evlerinde kirli havanın cam açmadan da odalarına girdiğini ve nefes alamadıklarını söylüyor.

İşte kirli hava ve zehirli duman yüzünden soluk alamadıklarını söyleyen TOKİ mağdurlarının anlattıkları:

“Kentsel dönüşüm alanının Durak Mahallesi Ergenekon Caddesi üzerinde bulunan özellikle C1 blokların olduğu bölümde dönüşüme girmeyen eski fabrikalar var. Bu kısımda daha çok dokuma tezgâhları, hurdacılar, tekstil telefçileri gibi çok eski fabrikalar var. Bunlar bir türlü başka yere gitmediği için yazın tezgâh takırtısından duramıyoruz. Kışın da tekstil atıkları, plastik kablo atığı gibi telefleri yakan fabrikaların çıkardığı zehirli gaz ve dumandan nefes alamıyoruz.

TOKİ evlerinde cam ve pencere ayarlı yapılmamış. Rüzgarla birlikte yakılan teleflerin zehirli dumanları pencere açmasak da içeri doluyor. Bu atık yakan eski fabrikaların bacalarında filtrede yok.

Balkonlarımıza çamaşır seremiyor. Serdiğimizde o çamaşırları giydik mi ayaklı baca gibi oluyoruz.

Pandemi nedeni ile evlerde kapalı kaldığımız günlerde; balkona çıkıp bir nefes almak istesek, gerek bu yakınımızdaki fabrikaların gerekse Sarayaltı Mahallesi tarafındaki fabrikalardan gelen dumanlar yüzünden temiz havaya hasret kalıyoruz. Çocuklarımız pis koktuğu için içeri zor kaçıyor. Ama koku evimizin her tarafına yayılıyor.

Uşak Belediyesi ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bize değer verip şikayetlerimizi dikkate alsa ve yasal zorunluluklarını yerine getirip zehir saçanlara ceza yazsa belki soluduğumuz hava biraz daha temiz olacak.

Kimse bizimle ilgilenmediği için son çare olarak  www.usakgundem.com haber internet sitesine başvurduk. Belki sizlerin vasıtası ile sesimizi duyurabiliriz.”

UŞAK’IN HAVA KALİTESİ 3 YILDIR BİLİNMİYOR

Hemşerilerimizin bize aktardığı sorunları araştırırken çok ilginç bir durumla karşılaştık.

Temiz Hava Hakkı platformu tarafından hazırlanan kara rapora göre:

Toplam 2 milyon 196 bin kişinin yaşadığı Eskişehir, Muş, Uşak ve Şırnak illerinde 3 yıldır asgari düzeyde bile hava kalitesi bilinmiyor.

Çevre ve Şehircilik bakanlığı internet sitesinde de yukarıda adı geçen illerin hava kalitesini gösteren değerler 2017 yılından bu yana boş bırakılmış.

İşte ‘kara rapor’dan bazı başlıklar:

Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ çalışmasını yayınladı. Rapor, Türkiye’nin dört yıllık hava kirliliği ve bu kirlilikten kaynaklanan önlenebilir can kayıpları verilerine odaklanıyor.

  • 2019 yılında 30 ilde yaşayan yaklaşık 18 milyon kişinin yıl boyunca soluduğu havanın kalitesine (PM10) dair yeterli veri yok ve her 5 ilden 1’inde hava kirliliğinin sağlık etkileri yetersiz veri nedeniyle (PM5) hesaplanamadı.
  • 2019 yılında, Türkiye’de hava kirliliği (PM10) yeterli veri olan 51 ilin %98’inde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün sınır değerlerinin üzerinde gerçekleşti.
  • Son dört yıl boyunca düzenli olarak yüksek derecede kirli hava soluyan Iğdır, Düzce, Manisa, Bursa, Kahramanmaraş, ve Afyon’da hava kirliliği sorununun çözülemeyen kronik bir sorun haline geldiği gözlemleniyor.
  • Türkiye’de hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü kılavuz değerine indirilseydi; 2019 yılında tüm ölümlerin %7,9’u (31.476 ölüm) ve 2018 yılındaki tüm ölümlerin %12.13’ü (45.398 ölüm) önlenebilirdi.
  • 2017 yılından beri her yıl hava kirliliği trafik kazalarının 6 katından fazla ölüme sebep oluyor. İstanbul, 2017 yılından beri hava kirliliğine bağlı ölüm sayısının en yüksek olduğu il.

(SALİH KILINÇ/ÖZEL HABER)