Deprem uzmanı açıkladı! 6,6 büyüklüğünde deprem olabilir!

Tokat’ta meydana gelen depremlerin ardından tüm dikkat bu gölgeye çevrildi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen deprem uyarısı yaptı.
Deprem uzmanı açıkladı! 6,6 büyüklüğünde deprem olabilir!

Türkiye’de yaşanan deprem hareketliliği ile beraber ana gündem yeniden deprem oldu. Tokat’ta meydana gelen depremlere dair bilim insanlarının görüşleri oldukça merak ediliyor. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen de yaşanan depreme dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

BUĞDAYLI FAYI UYARISI!

Depremin meydana geldiği yere dikkat çeken Doç. Dr. Bülent Özmen, “Deprem Kuzey Anadolu Fayı’nda meydana geldi. Bu fay dünyanın en aktif faylarından birisidir. Bugünkü depremler Kuzey Anadolu Fayı’nın güneybatıya doğru uzanan ve İç Anadolu’ya giden kollarından birisi olan Buğdaylı Fayı üzerinde gerçekleşti. Bu fay da yaklaşık 24 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir.” dedi.

6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM UYARISI

Bölgenin deprem riskine değinen Doç. Dr. Bülent Özmen, “Bir fay üzerinde hangi büyüklükte deprem meydana gelebileceği fayın uzunluğuna ve geçmişte meydana gelen depremlere göre hesaplanabilir. Bu hesaplamayı yaptığımızda Buğdaylı Fayı’nda 6,6 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini görüyoruz. MTA çalışmalarında bu fay diri bir fay olarak belirlenmişti ama bu depremin ne zaman olacağı bilinmiyordu. Zamanı bilinmese de bu fayda deprem olacağını biliyorduk.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Bülent Özmen, “Türkiye’de çok fazla diri fay var ve her bölgede her an deprem ile karşılaşabiliriz. Bilimsel olarak depremin ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde olacağını önceden tespit etmemiz mümkün değil. Dolayısıyla depremin ne zaman ve kaç büyüklüğünde olacağı söylemlerini bir kenara bırakıp deprem öncesinde yapılması gereken çalışmalara odaklanıp deprem riskini azaltmalıyız.” şeklinde konuştu.