Çukurören köylüleri ÇED heyetini içeri almadı

Murat Dağı’nda bulunan Kütahya Gediz ilçesine bağlı Çukurören Köyü’nde açılmak istenen antimuan maden ocağı için ÇED rapor hakkında köylüyü bilgilendirmek için köye gelen heyet, köylüler tarafından toplantı mekanına alınmadı.
Çukurören köylüleri ÇED heyetini içeri almadı

Salih KILINÇ / Köylülerin bu tavrı takınmasında köylülerin daveti üzerine toplantı öncesi Uşaktan köye gelen Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyelerinin danışmanlığı etkili oldu.

Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED Hazırlama Şube Müdürlüğü, Kütahya Sağlık Müdürlüğü ve maden ocağı açmak isteyen şirket yetkilileri toplantının yapılacağı kahvehaneye giremeyince, dışarıda bir araç üzerinde “köylülerin kendilerini içeri almadığını ve bilgilendirmek istemediklerini belirten bir tutanak hazırlayarak köyden ayrıldı.

UŞAK MURAT DAĞI YOK OLMASIN PLATFORMU DANIŞMANLIK YAPTI

Yapılan eylem hakkında bilgi veren platform sözcüsü Funda Öz Akcura, “Platformumuz, her canlının sağlıklı bir şekilde yaşaması ve doğanın zarar görmemesi için büyük bir çaba harcamaktadır. Daha önce Uşak Sivaslı İlçesine bağlı Pınarbaşı Beldesinde köylülerin yardım talebi üzerine gitmiş ve bilgilendirmek istemezlerse ÇED raporunun hazırlanamayacağını köylülere anlatmıştık. Bu yöntem orada iki kez işe yaradı.

Bugünde Çukurörenli köylülerimizin daveti üzerine geldik ve onlara Pınarbaşı deneyimimizi aktardık. Onlarda birlik ve beraberlik içerisinde gayet başarılı biçimde bu önerimizi hayata geçirmiş oldu. Çevre ve doğa konusunda kim yardım isterse biz platform olarak seve seve elimizden geleni yaparız” dedi.

ANTİMUAN YÜZÜNDEN ÇOK ÖLÜM YAŞANDI

Çukurören Köyü Muhtarı Fazlı Akdemir; "Köyümüz 140 haneli 367 nüfuslu bir köyümüzdür. Doğumuzda Global Antimuan madeni, batımızda Üç Yıldız Antimuan Madeni. güneyinde Uğurluca, kuzeyinde Cebrail Köyü antimuan madeni var. Kısacası köyümüzün dört bir yanı antimuan madeni ile sarılmış durumda. Çocuklarımızın torunlarımızın geleceği için mücadele veriyoruz. Göynük köyünde antimuan madeninde çalışan bir gencimizi kansere yakalandı. Onun çamaşırlarını yıkayan eşi çamaşırlarındaki antimuandan o da kanser oldu. Birisi 31, diğeri 30 yaşında geride üç minik yavru bırakarak hayata veda etti. Böyle acı olaylar yaşamak istemiyoruz" artık dedi.

Köyün ileri gelenlerinden emekli öğretmen Necdet Akca, “Antumuan madeninde çalışan yaklaşık 70 kişi değişik zamanlarda daha 30 yaşlarına gelmeden kanserden öbür dünyaya göçüp gitti. Ayrıca maden tozlarından köyümüzde duramıyoruz. Artık maden falan istemiyoruz. Sağlıklı yaşamak bizim de hakkımız” şeklinde tepki gösterdi.

Daha önce antimuan madeninde çalıştığını belirten Çukurören Köylüsü Mehmet Erkul (57) “Ben 35 yaşına kadar çalıştım. O yaşta ciğerlerim gitti. Çalışamaz oldum. Üç çocuğum ve eşimle çok sefalet çektim. Şimdi çocuklarım yetişti de elleri ekmek tuttu.

Ancak benim özellikle akciğerim tamamen bitmiş durumda. Doktorlar akciğer nakli yapılması gerektiğini ve tek çözümün bu olduğunu söylüyor. Akciğer bölgesi tahrip olduğu için onun da tutup tutmayacağı konusunda endişeleri var” dedi.