Çöl tozu ne zaman bitecek? çöl tozu zararları

Çöl tozu son günlerde ülkemizin en sık araştırılan konuları arasında yerini alıyor. Çöl tozu ne zaman bitecek, çöl tozu zararları nedir? Çöl tozuna ilişkin merak edilen tüm detaylar haberimizde..
Çöl tozu ne zaman bitecek? çöl tozu zararları

Afrika’dan ülkemize gelen çöl tozunun ne zaman biteceği ve havanın ne zaman normale döneği merak konusu oldu. Çöl tozu ne zaman bitiyor, çöl tozu ne zaman ülkemizi terk edecek? İşte çöl tozuna ilişkin Meteoroloji’nin son açıklamaları haberimizde

Çöl yozundan etkilenen bazı illerde okullar günü birlik tatil edildi. Meteoroloji’nin güncel hava durum tahminlerine göre hava kalitesinde yaşanabilecek azalmalara karşın vatandaşların tedbirli olması istendi.

ÇÖL TOZU NEDİR?

Çöl tozu, rüzgar yolu ile kum ve kötü havanın taşınması anlamına gelmektedir. Uzmanların aktardığı son habere göre özellikle ülkemizde Trakya, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz’in batı kesimler, Marmara’nın doğusu gibi bölgelerde etkisini gösterecek. Konuya ilişkin uzmanlar maske takın uyarısında bulunurken, hava kalitesinin düşebileceğinin de altını çizdi.

MASKE TAKIN UYARISI GELDİ

Vatandaşlar çöl tozuna karşı maske takması gerektiğini ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar şunları söyledi:

“Astım ya da bahar alerjisi olanlar bu durumdan olumsuz etkilenir. O kişilerin bu dönemde dışarıya çıkmaması tavsiye edilir. Hapşırma, kuru öksürük, gözlerin yaşarması, baş ağrısı gibi semptomlar yaşayabilirler. Şu anda eminim ki çok büyük bir insan topluluğunun bu tip yakınmaları vardır. Ama bunun da çaresi partikül tutucu maske takmaktır. Pazartesi’den itibaren yoğun çöl tozu geldi. Tamamen çöl tozu bulutu var. İzmir'de güneşi göremedik. İki gün önce Libya'da uçak seferleri iptal edildi. Türkiye'de de bugün yaklaşık 17 ilde çok etkili oldu. Bu doğal bir şey. Bahar alerjisi, maske takıldığında hafif geçer, takılmazsa ağır geçer. Bazen hastaneye yatışlarda bile artış olur. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca maske kullansınlar"

Çöl tozu ne zaman bitecek? Uzmanların değerlendirmesine göre ortalama olarak 1-2 gün içerisinde çöl tozları ülkemizi terk edecek.