Çevreciler Uşak’ın çevre sorunlarını masaya yatırdı

Uşak’ta çeşitli oda ve çevre kuruluşlarının oluşturduğu “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Tertip Komitesi” bir araya gelerek Uşak’ın çevre sorunlarını görüştü.
Çevreciler Uşak’ın çevre sorunlarını masaya yatırdı

Mimarlar Odası Uşak Şubesi, İnşaat Mühendisleri Uşak Şubesi, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği, gibi bileşenlerden oluşan “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Tertip Komitesi” Uşak İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda bir araya geldi.

DDY AĞAÇLARI NİÇİN KESİYOR? ARAŞTIRILACAK

Toplantının en acil konusu; geçen hafta Uşak 35. Demiryolu Bakım Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan yaklaşık 30 bin ağacın nasıl kurtarılması gerektiği oldu.

Tertip Komitesi, ağaçların niçin kesilmesi gerektiğinin, DDY yetkilileri ile görüşülerek bilgi alınması ve başvurulacak hukuki yöntemleri tartıştı.

Toplantıya çevirim içi katılan Uşak Barosu eski başkanlarından Avukat Rıza Albay, tertip komitesine ağaçların kurtarılması için hangi hukuki yollara başvurulması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Tertip Komitesi, DDY yetkililerinden randevu alınması ve görüşüldükten sonra harekete geçilmesine karar verdi.

KOCADAĞ’DA MADEN ARAMAK SİVASLI’YI SUSUZ BIRAKMAKTIR

“Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Tertip Komitesi” toplantısında gündemin 2. Maddesi; Kocadağ tabir edilen Bulkaz Dağının bir bölümünde demir ve bakır madeni aranması çalışmaları oldu.

Mimarlar Odası Uşak Şube Başkanı Çağlar Samancı, Kocadağ mevkiinde Sivaslı’nin bir bölümü ve 24 köyüne su temin eden kaynaklar olduğunu, bu su kaynaklarının ve doğal bitki örtüsünün büyük zarar görme ihtimali olduğu konusunda tertip komitesi üyelerini bilgilendirdi.

Samancı, şu anda bölgede sondaj çalışmalarının yapıldığını, edindiği bilgilere göre bölgede Denizli merkezli “Mira Stone Madencilik Sanayi İç ve Dış Tic.” adlı bir firmanın bakır ve demir çıkarmak istediğini de belirtti.

Komite, bu konuda da Sivaslı İlçesinde bulunan Kocadağ’a giderek keşif yapılmasına ve detaylı bilgi edinilmesine karar verdi.

Dokuzsele Çayı, Ulubey Dereleri ve Gediz Çayı’nda yıllardır yaşanan kirliliğin önlenmesi için kararlı ve aktif bir şekilde önlem alınması için nasıl bir çalışma yapılması gerektiğini de tartışan komite, düzenli olarak bir araya gelinmesi kararı alarak dağıldı.

(SALİH KILINÇ/HABER)