Çevreciler Banaz Çayı'nı kirletenleri buldu

Murat Dağının Banaz İlçesi topraklarından doğarak Büyük Menderes Nehrine dökülen, bir zamanların bolluk ve bereket deresi olan Banaz Çayında son günlerde yaşanan kirlilik çevrecilerin sabrını taşırdı.
Çevreciler Banaz Çayı'nı kirletenleri buldu

SALİH KILINÇ / Sabah saatlerinde Uşak Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş ile görüşen; Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan, Avgan Dereleri Kurtarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Gökmen ve Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, öğleden sonra Atatürk Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı.

İlk konuşmayı yapan Avgan Dereleri Kurtarma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Gökmen, “Yıllarca derelerimizden bolluk bereket aktı. Atalarımız bu derelerde tarım yaptı, abdest aldı. Bizler bu derelerde yüzmeyi öğrendik. Dere kenarlarında oynadık. Şimdi derelerimizden zehir ve pislik akıyor” dedi.

Dereleri kirletenlerin kim olduklarını iyi bildiklerini kaydeden Gökmen konuşmasına şöyle devam etti:

“Derelerimizi katledenlerin başında; Uşak Belediyesi gelmektedir. Yıllardır yetersiz evsel arıtması ile Uşak’ın bütün pisliğini olduğu gibi Banaz Çayına boca etmektedir.

Banaz Belediyesi tüm pisliğini Banaz çayına boşaltmaktadır. Sivaslı ve Ulubey belediyeleri de aynı yoldan gitmektedir. Karahallı Belediyesi de Clandıras Köprüsü çevresindeki bütün kanalizasyon atıklarını Banaz Çayına boşaltmaktadır.

Bir diğer suçlular da denetim görevini yapmayan Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüdür. Gerekli cezai yaptırımları uygulamayan Uşak İl Jandarma Komutanlığıdır. Bu dereler hepimizin insanlığın ortak değerleridir. Kirletilmesine göz yummayacağız.”

“BANAZ ÇAYI SİSTEMATİK OLARAK KİRLETİLMEKTEDİR”

ÇEDAY Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan, Banaz Çayının, Egenin en temiz akan sularından biri olduğunu hatırlattı ve Banaz Çayının binlerce yıldır geçtiği alanlarda insanların yaşam kaynağı olduğuna dikkat çekti.

Son günlerde yaşanan kirliliğin önlem alınmazsa, telafi edilmez bir tahribatla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Civan açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Bundan 3 yıl önce yine aynı sebeplerle bir miting düzenlemiş ve binlerce kişi ile ”Temiz hava, Temiz su, Temiz toprağıma dokunma” diye haykırmıştık. O zaman bize gerekli tedbirlerin alınacağı, kirletenlerin ağır cezalara çarptırılacağı sözünü almıştık.

Peki, Ne oldu? Hangi önlem alındı? Hangi çözüm getirildi? Tam tersine Banaz Çayı günden güne zehirlenmekte ve önüne geçilmez bir şekilde kirlenmektedir. Derelerin temizliği için bize 40 yıldır söz veren yetkililer yaşamıyor bile.

Biz, kirliliğin nedeni olarak, salt gözünü kar hırsı bürümüş, kötü niyetli vicdansız patronlar olarak görmüyoruz. Sistematik bir çevre katliamından bahsediyoruz. Burada önemle vurgulamak gerekirse ülkeyi yönetenler tarafından yapılan tercihlerin küçük aile üreticilerinden, çiftçiden ve köylüden yana değil, endüstrisel tarımdan yana kullanıldığını, ormanların korunduğu, nehirlerin tertemiz aktığı, tertemiz havanın solunduğu yaşanılabilir cennet gibi bir ülkeden değil, azınlık bir zümrenin zenginlik ve refahından yana kullanıldığını görüyoruz. Burada hakkaniyet yoktur. Adaletsizliği hukuksuzluğu iliklerimize kadar hissetmekteyiz.

Artık tekke düşmüş kel görünmüştür. Boş vaatlere ve boş sözlere karnımız tok. Acilen kalıcı tedbirlerin alınmasını, kirliliğin son bulmasını görmek istiyoruz. Temiz, dengeli, yaşanabilinir bir çevrede yaşamak anayasal bir haktır. Aynı zamanda doğayı korumak anayasal bir görevdir. Bu görev salt vatandaşların değil, aynı zamanda devletin asli görevlerinden birisidir.”

Yaklaşık 50 kişi ile yapılan basın açıklamasına; CHP Uşak İl Başkanı Dr. Ali Karaoba, CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı Uğur Dümen, Banaz İlçesi Murat Dağıma Dokunma yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.