Bu çiçeklere dokunanın ocağı söner

Tarım ve Orman Bakanlığının, aralarında Uşak- İtecik Dağı’nda yetişen “İtecek Lalesi” nin de bulunduğu endemik bitki türlerini koparan, tahrip eden veya ticaretini yapan kişilere vereceği cezalar insanın ocağını söndürecek cinsten oldu.
Bu çiçeklere dokunanın ocağı söner

Uşak İtecik Lalesi, Ankara çiğdemi, Likya orkidesi, ters lale türleri, Kazdağı kardeleninin de aralarında bulunduğu nadir bitki türlerinin doğadan alınması ve yurt dışına çıkarılması halinde, yüksek miktarda idari para cezası uygulanıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Türkiye, endemik bitki çeşitliliğinde de dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, bu endemik türlerin korunmasına yönelik ciddi çalışmalar yürütüyor. Bunun yanı sıra nesli tehlike altında olan endemik bitkilerin doğadan koparılması ve yurt dışına çıkarılması halinde caydırıcı cezalar da mevcut.

2872 sayılı Çevre Kanununun 20 (k) bendi gereğince biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi, nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki türlerinin mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmesi halinde 2022yılında 109 bin 563 TL idari para cezası uygulanıyor.

Üç bitki coğrafya bölgesinin buluştuğu tek ülke olan Türkiye, tüm Avrupa Kıtası'nın 13 bin bitki türüne karşın, 10 bin bitki türünün sahibi. Türkiye'de damarlı bitki taksonlarının 3 bin 649'u (bitki türlerinin yüzde 34'ü) endemik. Bu bitki türlerinin 3.008'inin nesli tehdit altında.

Bir yılda 10 -15 gün çiçek açıyor

Kayağıl köyü sınırları içindeki 1.200 metre yüksekliğe sahip İtecik Tepesi’nde yetişen bir şakayık türü olan "Paeonia Peregrina" çiçeğinin Uşak’a değer katan güzellikler arasında yer alıyor. Bahar aylarında açan koruma altındaki çiçeğin bulunduğu yaklaşık 5 hektar alan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl, “İtecik Lalesi Tabiatı Koruma Alanı” olarak ilan edildi.

Kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaağıl Köyü sınırları içerisinde kalan İtecik Dağında dar bir alanda yetişen "İtecik lalesi”, kayalık ve çalılık dar bir alanda görülmektedir. Bahar döneminde özel tedbirler alınarak korunan lalenin, patatese benzeyen yumruları toprağın 25-75 santimetre altında bulunuyor. Uşak’ta doğal olarak yalnızca bu alanda yetişen koruma altındaki, lale 10- 15 gün süreyle çiçek veriyor.

(SALİH KILINÇ / HABER)