Bu bina 50 yıldır yapılamıyor ve yıkılamıyor

Uşak Valilik binası ile komşu olan 50 yıllık bina yıkılamıyor ve yapılamıyor. Belediye yetkililerine göre; binanın yıkılması an meselesi ve insanların can güvenliği yok.
Bu bina 50 yıldır yapılamıyor ve yıkılamıyor

Şu anda Uşak Belediyesi tarafından inşaat ruhsatı yenilenmeyen bina ruhsatsız durumda ve belediye yetkilileri-bakımı yapılmadığı için malzeme yorgunu ve her an yıkılma tehlikesi olduğu için vatandaşların da can güvenliğini tehdit ediyor. Bina sahibi ruhsatını yenilemediği için belediyeyi mahkemeye verdi.

Uşak’ın göbeğinde 50 yıldır inşaat olarak duran binanın temeli 1970 ya da 1971 yılında açıldı ve o yıllarda ruhsat aldı.. Binanın yapımına da 1978 yılında başlandı. Ne hikmetse bina bir türlü tamamlanamadı.

Edinilen bilgilere göre; 2019 yılında Mehmet Çakın ve ekibi belediyeye geldiğinde, bina sahiplerinden Tahsin Özçaka inşaat ruhsatı yenilemek için başvurdu.

İmardan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Cihaner, ruhsatın yenilenmesi için binanın sağlam olduğuna dair teknik bir rapor istedi ve 1999 Büyük Marmara Depreminden sonra bina yapılarında statik projelerde değişikliğe gidildiğini ve vicdanen 50 yıldır tamamlanamyan binada ruhsat sağlam rapor olmadan yenileme ruhsatı veremeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine mülk sahibi Tahsin Özçaka inşaat ruhsatının yenilenmesi için mahkemeye başvurdu ve belediyeden şikâyetçi oldu. Mahkeme Özçaka’nın ruhsat yenileme talebini reddetti ve daha önceki ruhsat yenilemelerinin de yanlış olduğuna hükmetti.

Uşak Belediyesi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne de binanın can güvenliğini tehdit ettiğine dair bir yazı yazdı. Müdürlük de dosya istedi ve bakanlığa dosya gönderildi. Tam da o sıralarda 2019 yılının Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Uşak ziyaretinde bulundu.

İsmetpaşa Caddesi gezisi sırasında vatandaşlar, Özçakalara ait binanın can ve ve mal güvenliğini tehdit ettiğini belirterek bakandan yıkılması için yardım istedi. Bakan Kurum, binanın risk analizi yapılmasını istedi. Bina yüzde yüze yakın riskli bina çıktı.

Binanın kuzeyinde bitişik durumdaki binanın da yıkılması istendi. Ancak iki binanın ortak kirişi olduğu şüphesi oluşunca yıkım işinde yeni bir problem çıktı.

İçerisinde 50 yıldır oturan olmayınca binada malzeme yorgunluğu başlamış. Bodrum da su dolmuş vaziyette. Bina içerisinde kesit almaya giden inşaat tekniker ve teknisyenleri duvarlardan numune alırken ses geldiğini ve binanın sallandığını söyleyince, harekete geçen Uşak Belediyesi, binanın valiliğe bakan cephesindeki satıcıları can güvenlikleri olmadığı gerekçesi ile çıkartarak binanın çevresini metal örtülerle kapatarak emniyet tedbiri aldı.

Bina ile ilgili mahkemenin son kararının beklendiği öğrenildi.