Başkan Koçlu; “Antik Blaundus Kenti Ulubey’in kaderini değiştirecek”

Ulubey Belediye Başkanı Veli Koçlu,  Uşak Gençlik Merkezi gençleri ile antik Blaundus kentini gezdi.
Başkan Koçlu; “Antik Blaundus Kenti Ulubey’in kaderini değiştirecek”

Koçlu, burada yapılan kazı çalışmalarını belli bir aşamasından sonra ziyaretçi akınına uğrayacağına, Ulubey ilçesinin de bu kazılar sayesinde, ekonomik sosyal ve kültürel yönden büyük gelişmeler göstereceğine inandığını ve belediye başkanı olarak kendinden istenen her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti.

“MEZARLAR YAKIN ZAMANDA HALKIN ZİYARETİNE AÇILACAK”

Koçlu gezi izlenimlerini “2018 yılında başlayıp bu güne devam eden Blaundos Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmalarında önemli keşiflere ulaşılmıştır. Bugün gençlik merkezi ekibi ile gerçekleştirdiğimiz gezimizde antik kentin yapısı ve son çalışmalarla daha belirgin hale gelen kaya mezarlarını görme şansı bulduk. Kazı çalışmalarının ilerleyen aşamalarında kaya mezarlarının ihtişamlı görüntüsü siz değerli ziyaretçilerimize de açılacaktır. Bu süreçte gece gündüz demeden emek sarf eden kazı hocalarımıza ve ekibine kolaylıklar diliyoruz” şeklinde aktardı.

“ULUBEY HER ALANDA SIÇRAMA GÖSTERECEK”

Antik Blaundus Kentinde Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can yönetiminde devam eden kazıların ilçesi içinde önemine dikkat çeken Başkan Koçlu, “Bu kazıları izlemek için de gelen turistler, ekonomik yönden Ulubey ilçemize maddi katkılarda bulunacağına inanıyorum.

Ayrıca, birçok bilim insanın antik kenti görmek ve incelemek için geleceğini düşünürsek, ilçemize sadece maddi anlamda değil, kültürel sosyal ve bilimsel anlamda da bu kazıların çok büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum.

Bize de Ulubey Belediyesi olarak, ilçemize büyük katkılarda bulunacağına inandığımız bu kazılarla ilgili elimizden ne geliyorsa yapmaya ve katkı sunmaya hazırız” şeklinde konuştu.

“400 MUHTEŞEM KAYA MEZARI BULUNMUŞTU”

Geçtiğimiz Eylül ayında, Uşak’taki Blaundus Antik Kenti’ni çevreleyen vadinin sarp yamaçlarında, duvarları motiflerle süslü 1800 yıllık 400 kaya mezarı bulunmuştu..

Blaundus antik kentinin Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş ve şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söyleniyor. Kent, Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanmıştı. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunuyor.

Prof. Dr. Birol Can yönetiminde devam eden kazılarda bu sezon, kenti çevreleyen yamaçlardaki kaya mezarlarına yoğunlaşılmıştı.

Kazılarda, yaklaşık 1.800 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen, duvarları özel motiflerle süslenmiş tek ve çok odalı 400 kaya mezarı tespit edilmişti.

İçerisindeki duvarlar ve tavanlar asma dalları, üzüm salkımları, çelenk ve çiçek gibi duvar resimleriyle süslenen kaya mezarlarındaki bu resimler, doğal ve beşeri sebeplerden dolayı zarar görmüş durumda. Kazı ekibinin önceliği, resimler de dahil olmak üzere kaya mezarlarının korunması. Daha sonrasında bu mezarlarında tanıtımı ve ziyarete açılması yönünde de projeler hazırlanacak.

Can, kente sadece kuzey yönünden bir giriş bulunduğunu, çevresinin de yer yer 70 metre derinliğe ulaşan vadiyle çevrelendiğini söylüyor:

(SALİH KILINÇ / HABER)