Banaz Çayı ve Ulubey Deresi Dayanışma Pikniği düzenleniyor

Banaz Çayı ve Ulubey Derelerinde artan su kirliliğine dikkat çekmek için Pazar günü Avgan Köyünde bir piknik düzenleniyor.
Banaz Çayı ve Ulubey Deresi Dayanışma Pikniği düzenleniyor

Avgan deresi su pompası bulunan mevkide saat 11. 00 de düzenlenen pikniğe katılımcılara, yemek, Ulubey ilçesinin meşhur un helvası verileceği, halk oyunları ve davul zurna gösterileri düzenleneceği açıklandı.

Ulubey ilçesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan ÇEDAY Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan, “Uşak’ın içinden gelerek,  Ulubey ilçesine akan Dokuz Sele çayına, Uşak’taki evsel atık tesislerinin, birçok sanayi kuruluşlarının arıtma kapasitesinin çalıştırılmamasından ve yetersiz olmasından dolayı zehir akmaktadır. Bu zehirlerden Ulubey halkı hem sağlık yönünden olumsuz etkilenmekte, hem de yaşam kalitesi düşmektedir.

Diğer yandan, son yıllarda Banaz Çayı da değişik unsurlar tarafından kirletilmeye başladı. Suyun içerisinde yaşam bitti. Balıklar öldü. Tertemiz olan Banaz Çayında kirlilik 3. dereceye yükseldi. Biz de suyumuzun kirletilmesinin durdurulması için çeşitli makamlara başvurduk. Bize Uşak’ta 19 arıtma tesisinin yapılacağını ve kirliliğin durdurulacağı yönünde sözler verildi. Aradan bir yıl geçmesine rağmen verilen sözler tutulmadı” şeklinde yakındı.

Banaz Çayını kirleten bir takım kuruluşlara cezalar kesildiği kaydeden Civan, “Ama yeterli olmadı. Bizim tek anacımız, toprağımıza, suyumuza ve havamıza sahip çıkmaktır. Bu değerler, tüm insanların ortak değerleridir. Onun için bu değerleri koruyamadan onurlu ve şerefli bir yaşam sürdüremeyiz. O yüzden örgütlendik. Bundan 4 yıl önce Ulubey Çevre ve Doğal Yaşam Derneği (ÇEDAY) kuruldu. Daha sonra Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği kuruldu.

Şimdi bu yapının içerinde Ulubey Belediyesi, Ulubey Ziraat Odası ve Ulubey Şoförler ve Esnaf Odası da var. Pazar günü bu kurum ve kuruluşların desteği ile piknik desteklenecek. Bu demek oluyor ki; Ulubey halkı duyarlılığını en üst düzeye taşımış demektir. Dokuz Sele Çayı, Banaz Çayı üzerindeki tüm köylerin, Uşak ve Ulubey halkının Pazar günü düzenleyeceğimiz pikniğe katılarak büyük bir destek vereceğini düşünüyorum” dedi.

“AMAÇ DERELERİN KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK”

Ulubey İlçesine bağlı Avgan Köyü Muhtarı Mümin Bayer, “Amacımız, derelerimizin suyunun temiz akmasıdır. Bunun için uğraş veriyoruz. Bunu defalarca dile getirdik. Bize temizleneceğine dair szler verildi yerine getirilmedi. Bundan bir ay önce Banaz Çayı’na kirli sular akıtıldı. Bizde jandarmaya haber vererek tutanak tutturduk. Ama hiçbir sonuç alamadık. Tek derdimiz, en temiz su olan Banaz çayını hep öyle kalması. Banaz Çayı’nın temiz akmasına dikkat çekmek için piknik düzenliyoruz”

Bayer, pikniğe aracıyla katılmak isteyenlerin. Avgan Köyüne geldiği takdirde piknik alanına kadar araçla gidilmesine yardımcı olacaklarını, piknik alanında araçlarını park edebileceklerini belirtti.

Bayer, aracı olmayan vatandaşların da Ulubey İlçesi veya Avgan Köyüne geldikleri takdirde, piknik alanına ulaştıracaklarını söyleyerek bütün Uşak halkını Pazar günü düzenlenen pikniğe davet etti.