Aydın’da ilk defa ölümcül mantar Galerina Venenata tespit edildi

Ölümcül zehirli mantar türleri arasında olduğu bilinen Galerina Venenata Aydın’da tespit edildi. Ölümcül zehirli türde olduğu bilinen mantar için inceleme yapılacak.
Aydın’da ilk defa ölümcül mantar Galerina Venenata tespit edildi

Birden fazla türe ev sahipliği yapan Aydın’da ölümcül zehirli türde bir mantar tespit edildi. Galerina Venenata isimli zehirli mantar türü uzmanlar tarafından incelenecek.

Uzmanların değerlendirmesine göre mantar türünün ilk kaydı Aydın’ın Kuşadası bölgesinde yapıldı.

MAKALE YAYIMLANDI

Özellikle Kuşadası ilçesi başta olmak üzere birçok zehirli ve zehirsiz mantar türüne ev sahipliği yapan Aydın’da yeni bir ölümcül zehirli mantar türü keşfedildi. Türkiye’de de ilk kez tespit edilen Galerina Venenata isimli ölümcül zehirli mantar türü kayıt altına alınacak. Ayrıca ilk kez tespit edilen mantarla ilgili çalışmalarını sürdüren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Bilim Danışmanı Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Türkekul, ve Öğretim Görevlisi Dr. Oğuzhan Kaygusuz’un makalesi yayımlandı.

aw168246-01-min.jpg

ZEHİRLENMEYE DAİR İLK BELİRTİLER

Galerina Venanata mantarı için açıklama yapan uzman isim şunları söyledi:

“Galerina venenata zehirli bir mantar türüdür. Bu mantarın 30-40 gram kadarı yetişkin bir insanı öldürebilir. Tüketilmesiyle beraber 6 ila 24 saat içinde gastroenterit semptomları ortaya çıkacaktır. İlk olarak mide ağrısı, kusma veya ishal, ardından karaciğer ve böbrek hasarına sebep olmaktadır. Erken tanı konmaz ve hızlı tedavi uygulanmaz ise karaciğer hasarı yoğunlaşır, ağır vakalarda başarısızlığa, karaciğer nakline ve hatta ağrılı ölümlere yol açabilmektedir. Ülkemizde yenen mantar türlerinin sayısı oldukça fazladır. Zehirlenmeye sebep olan mantarların sayısı ise çok azdır. Bu gibi çalışmalar ile zehirli mantarlar ile ilgili farkındalık oluşturmaya devam edeceğiz. Yaptığımız çalışmalar süresince destek olan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e de teşekkür ederiz”

ZENGİN BÖLGELER

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise yaptığı açıklamasında yapılan çalışmalardan dolayı bilim insanlarını tebrik etti. Kaz Dağları ‘nınve Samson Dağları’nın biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin olduğunun da altı çizildi.