Afyonkarahisar'da Eber Gölü kuraklık pençesinde

Son dönemde yaşanan iklim değişikliği nedeniyle kuraklık riski artarken Eber Gölü de kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.
Afyonkarahisar'da Eber Gölü kuraklık pençesinde

İklim değişikliği tüm dünyada etkisini arttırırken Türkiye'de ne yazık ki olumsuz etkilenen ülkelerin başında yer aldı. Eber Gölü kuruma tehlikesi geçiren su kaynakları arasında yer alırken vatandaşlar bir kere daha bir araya geldi ve yaşanan soruma çözüm bulunmasını istediler.

EBER GÖLÜ KURUDU MU, SON DURUMU NE?

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü'nü besleyen su kaynaklarının yönünün değiştirilmesi ve göldeki kirliliğin giderilmesi için bir araya gelen vatandaşlar konuya çözüm bulunarak gölün kurtarılmasını istedi. Yaz dönemindeki yangınlılar ve son yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Eber Gölü için Bolvadin ve Sutandağı ilçelerinde yaşayan vatandaşlar bir araya geldi.

eber-golu.jpg

Vatandaşlar adına basın açıklamasını yapan Eber Gölü Yaşatma Derneği Başkanı Hüsnü Kalay, gölü besleyen en önemli kaynaklardan birisi olan Akarçay’ın önünün bölgede tarım işi uğraşan kişiler tarafından kesildiğini ya da yönünün değiştirildiğini kaydederek, bundan dolayı çayın gölü besleyemediğini diler getirdi. Kalay, “Gölü besleyen Akarçay’ın giriş noktasında olmamıza rağmen çayın önü kapatıldığı için göle bir damla su girmemektedir. Havuzlama sistemi ile bazı vatandaşlar arazilerini sulamaktadır. Yetkililerden ricamız bu kurak mevsimde çaydan gelen bir damla suyun faydalı olacağını düşünerek olaya çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

Çevrecilerin güven içerisinde eylem yapmalarını sağlamak adına Jandarma ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Toplanan grup basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağılırken gölün kurtarılmasını talep ettiler.