Salih Kılınç

Salih Kılınç

Bu proje boşa masraftır zulümdür günahtır

Bir önceki yazımda, Hacı kadem çamlığı batısından Eski Gediz Yolu’na doğru yapılacak Çevresel Değişim Planı kapsamında yaklaşık 70 bin çam ağacının kesilme tehlikesi olduğunu belirtmiştim.

Uşak Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından, Uşak Hacıkadem, Dikilitaş ve Karaağaç Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı hakkında açıklama yapılmış.

Açıklamada yer alan; “Şehrimizin kuzeyinde yer alan çarpık yapılaşmanın düzenlenmesi, mevcutta niteliğini kaybetmiş, fiziksel ve çevresel yönlerden bozulmuş, zamanla eskimiş, sosyal ve ekonomik açıdan dışlanmış olan kentsel alanların dönüştürülmesi için tarafımızca çalışma başlatılmıştır.

Düzenli rezerv alanlar oluşturmaya ve kentin kuzeyini geliştirmeye yönelik olan projemizdeyse, eski yerleşim yerleri taşınmadan, bu alanlar üzerinde yapılacak her işlemin yeni problemler doğuracağı kaçınılmazdır. Bu sonucu tersine çevirmek ve bölge sakinlerimize çok daha iyi koşullar sunabilmek adına, şehircilik açısından en elverişli boş alanlar tespit edilerek, şehrimizde yeni düzenli gelişme alanları oluşturulması planlanmaktadır.

Alanda bulunan mevcut ağaçlarsa, Belediye Meclisimizde yer alan tüm partilerimizin ortak kararıyla tamamen korunacak, bu noktalarda kentin yeşil alan ihtiyacını arttırmaya yönelik uygulamalar yapılacaktır.

Eh. Koskoca belediye başkanı, mecliste üyesi bulunan tüm partili üyelerin ortak kararı ile ‘bölgede ağaç kesilmeyecek’ diyorsa benim için yeterlidir. Tek isteğim yapılaşma uğruna doğanın katledilmesine engel olmaktır. Sayın Çakın’ın ve belediye meclis üyelerinin duyarlılığına teşekkür ederim.

AĞAÇ KESİLECEĞİNİ BİR YERİMDEN UYDURMADIM

Hacıkadem Çamlığında ağaç kesilmesi olayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinde yayınlanan “1/ 100 binlik Uşak Çevresel Değişim Planı (ÇDP)” bir plan ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı ve bakanlık tarafından onaylanan Uşak ÇDP’nin batı sınırı Uşak Belediyesi tarafından 25 yıldır oluşturulan “sevgi ve Barış Ormanı”nın yaklaşık 700 bin metrekare kadar içine giriyor. Bu da bir ağacın için 10 metrekarelik bir alan kapsadığını düşünürsek 70 bin ağaç demek.

Uşak’ta çevreye duyarlı mühendis arkadaşlara danıştım. Bu hesaplamaları ve bilgileri onlardan aldım. Yani bir yerimden uydurmadım.

Peki, tehlike geçti mi?

Hayır.

Bakanlığın sitesinde yayınladığı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 1/100 binlik plan demoklesin kılıcı gibi projenin üzerinde sallanıyor ve kesecek ağaç arıyor.

Uşak Belediyesi niye güvenerek ağaç kesmeme garantisi veriyor?

Bu sorunun cevabını bulmak için bundan sonraki süreci iyi bilmemiz gerekiyor.

Onaylanan 1/ 100 binlik projenin altını doldurmak Uşak belediyesine kalmış. 1/1000 lik ve ve 1/5 binlik projeleri ve de bilumum projeleri hazırlayacak ve askıya çıkaracak olan Uşak Belediyesi.

Onaylı 1/ 100 binlik projeye bağlı kalmakla birlikte hepsini doldurmak zorunda değil. CDP’nin orman sınırından değil biraz daha batısından başlatabilirler. Uşak’ın bu kadar yakınındaki orman yok olmasın.

YEŞİL ALAN İSTİYORSANIZ ÖLÜN MEZARLAR YEMYEŞİL

Bu projeye ne gerek var? Anlayamadım. Alanın altı eski çöplük, yani patlama tehlikesi olan metan gazı. Ulaşımı zor. Alt yapısı(kanalizasyon, içme suyu, ulaşım) problemli olabilir. Yapılsa dahi çok masraflı. Öte yandan kamulaştırma işlemleri bir sürü dert.

Uşak Merkez ilçe nüfusu köyleri çıkardıktan sonra yani belediye mücavir alanı içerisinde yaklaşık olarak 220 bin civarında.

Uşak Belediyesi mücavir alanı içerisinde oturma ruhsatı verilmiş 110 bin civarında bir konut stoku var. (Şu anda inşaat ruhsatı verilmiş yaklaşık 20 bin binayı saymıyorum bile)

Bugüne kadar oturma izni almış bina sayısı ile Uşak nüfusunu karşılaştırırsak, uzman dostumun hesabına göre Uşak’ta 1,7 kişi bir evde oturuyor. Yani 2 kişi bile değil. Bu durumda Uşak’ta bina sayısında acayip fazlalık var.

Uşak’ta nüfus artmıyor. Yıllık nüfus artışı yüzde 2 bile değil. Bu artış hızına göre İlimizin genelde 400 bin kişiye çıkma ihtimali tam 45 yıl sonra yani 2065 yılında. Bir başka deyişle ben mezarı boyladıktan sonra.

Bu rakamları niye veriyorum? Uzmanlarımızın görüşüne göre, ilimizin 2060 yılına kadar konut ihtiyacı yok

Yeni toplu konut alanları ile uğraşmak yerine, o Kentpark mıdır millet bahçesi midir nedir? Orayı tamamlasanıza. Milletin hafızasını yok ettiniz. Çoluğu çocuğu şehrin en güzel yerinde ulaşım parası vermeden cıvıl cıvıl okula gidiyordu. Oraya 4 kaya dikip biraz su akıtmayla oluyor mu? Bomboş çirkin bir görüntü. Bari burayı tamamlayın.

Ya Kentsel dönüşüm alanına ne demeli? Bembeyaz devler mezarlığı gibi çirkin ve ruhsuz binalar. Onu da geçtim. Buraya yeşil alan gerekmiyor mu? Dışarıdan bakınca ağaç bile görülmüyor. Fatih Caddesinin bitiminde sanayi camisi tarafına bir bakın ne sanayiye benziyor ne de yerleşim alanına. Madem bu alanın ikinci etabını tamamlayın.

Uşak merkezde birisi ile açık havada buluşmak istesek nerede randevu veririz. 100. Yıl Çay Bahçesi değil mi? Burası park ya da yeşil alan falan değil. Uşak Valilik binasının bahçesidir.

Kent içerisinde yeşil alan istiyorsanız ölün. Evet, şaka yapmıyorum. Ölün. Kent merkezinde en yeşil alanlar mezarlıklar. Geri kalan park bahçe dostlar alış verişte görsün.

UŞAK EKONOMİSİNİ TOKİLER BATIRDI

Sanırım TOKİ Uşak’ta ilk toplu konutlarını Kemalöz Mahallesinde 2005 -2008 yılarında inşa etti. İnsanlar uygun ödemelerle bina sahibi olmanın mutluluğunu yaşadı.

Sonra TOKİ: 2-3-4-5 birbirini takip etti. İlk inşa edilenlerde oturanlar çok memnun olduklarını dile getirdi. Diğer TOKİ lerde oturanlar ise binanın taşıyıcı sistemlerinin çok sağlam olduğunu, iç mekanların ise kalitesiz ve çürük olduğundan yakındı.

TOKİ evleri bitti. Kentsel Dönüşüm alanı yine TOKİ tarafından müteahhitler marifeti ile inşa edildi. Yeni hastane, adliye emniyet binaları yapıldı. Bütün bu saydığım kamu bina ve tesisleri ihale ile müteahhitlere yaptırıldı.

Ben bilmiyorum. Buraları yapan hiç Uşaklı müteahhit, mühendis veya mimar var mı? Bilen varsa bana bildirsin. “memleketim para kazanıyor” diye sevineyim.

TOKİ ler Uşak’ta inşaat sektörünü ve buna bağlı yan sektörlerini kuruttu. Mühendisleri işsiz bıraktı. Çevremde yeni mezun iş arayan o kadar genç inşaat mühendisi var ki. Çocuklara iş alanı yok. Uşak’ta yeni TOKİ lere ihtiyaç yok. Yapmasınlar. Uşak’ı batırıyorlar.

Ben koca Uşaklı olarak memleketimde artık TOKİ moki istemiyorum. İliğimizi kemiğimiz kurutuyorlar. Bir de şunu ilave ederek TOKİ meselesini kapamak istiyorum. Uşak gibi küçük ölçekli bütün illerde emlak simsarları, TOKİ evlerine yazılma şartlarını taşıyan kişiler bulur ve onların üzerinden konut sahibi olur. Kira geliri veya ilerleyen yıllarda uygun fiyata satarak gelirine gelir katar. Belki 3-5 gariban da arada uygun ödeme koşulları ile mekan sahibi olur. Ancak aslan payını bu spekülatörler kazanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi