Doğalgaz patlamalarının tek kusurlusu vatandaş çıktı

Geçen yıl 13 Aralık Pazar günü meydana gelen 8 kişinin yaralandığı ve 1 kişinin öldüğü doğalgaz patlamasının tek kusurlusu vatandaş çıktı.
Doğalgaz patlamalarının tek kusurlusu vatandaş çıktı

Avukat Ezgi Sağcan ve Avukat Volkan Berber’in suç duyurusuna; kovuşturmaya gerek olmadığına dair gönderilen Savcı Emre Okur imzalı yazıda, “Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında meydana gelen patlamalarda, vatandaştan başka kusur yüklenecek kurum ve kuruluş bulunmadığına dair İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’den 3 kişilik bir teknik heyetin hazırladığı rapor bulunduğu” bildirildi.

 

“HİÇ BİR KURUM VE KURULUŞUN SORUMLULUĞU YOKTUR”

Bugün 13 Aralık. Uşaklıların geçen yıl büyük bir korku ve dehşet yaşadıkları doğalgaz patlamalarının yıldönümü.

İlimizde meydana gelen doğalgaz patlamasında 8 kişi yaralanmış bir hemşerimiz de yaşamını yitirmişti

Genç avukatlar; Ezgi Sağcan ve Volkan Berber; doğalgaz patlamalarından dolayı meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan; Uşak Valiliği, Uşak Belediye Başkanlığı ve gaz şirketi UDAŞ hakkında; gerekli önlemleri almadıkları ve Uşak halkını uyarmadıkları gerekçesi ile suç duyurusunda bulunarak kamu davası açılmasını talep etmişlerdi.

Genç avukatlara verilen cevapta, devlet kurumu ve kuruluşlarının ve de gaz dağıtım şirketi UDAŞ’ın hiçbir suçu olmadığı vurgulanarak şöyle bir ifade yer aldı:

“Dosya kapsamında müştekilerin Uşak Valiliği’ne yönelik şikâyeti hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2020/16464 ve 2020/16539 sayılı dosyalarında soruşturma yürütüldüğü, meydana gelen patlamalara ikamet sahipleri dışında başka bir kurum ve kuruluşa kusur atfedilemeyeceğinin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde görevli 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan rapor uyarınca tespit edildiği, ilgili dosyalarda yer verilen Kovuşturmaya yer Olmadığına Dair Kararlarla bilirkişi raporlarından bilgi amaçlı UYAP çıktılarının dosyamız arasına alındığı.”

“BİR YILDIR SORUMLUSUNUN BULUNMAMASI GAREBETTİR”

Suç duyurusunda bulunan avukatlardan Volkan Berber, yaşanan bu acı olayların peşini asla bırakmayacaklarını açıkladı.

Berber; “Koca bir kentin doğalgazı kışın ortasında kesilmiş. Uşaklı koku ve dehşet içerisinde kalmış. 1 kişi ölmüş. 8 kişi yaralanmış. Böylesine acılar yaşanmasına neden olayların zincirinin 1 yıl boyunca sorumlusunun tespit edilememesi en hafif tabirle garabettir.

Kamuoyu şunu iyi bilsin ki; Uşaklıya bu acı olayları yaşatan sorumluların peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

BELEDİYE ANA BORUYU DELİNCE ART ARDA PATLAMALAR YAŞANMIŞTI

Geçen yıl 13 Aralık Pazar günü Fevzi Çakmak Mahallesi'nde, Uşak Belediyesi'nin yaptığı alt yapı çalışması sırasında bir kepçenin boruya zarar vermesi nedeniyle doğal gaz sızıntısı meydana geldi. Bunun üzerine Uşak Doğalgaz A.Ş. (UDAŞ) ekipleri, bölgedeki gaz akımını kesip, patlayan borunun onarımı için çalışma başlattı. Onarım çalışmasının ardından bölgeye gece saatlerinden itibaren kısım kısım tekrar gaz verilmeye başlandı.

Ancak, bir gün sonra 15 Aralık Pazartesi günü,  Atatürk Mahallesi 2'nci Şeker Sokak ve yaklaşık 500 metre mesafedeki 6'ncı Yunus Emre Sokak'taki 2 apartmanın 1'inci katlarındaki kombilerde gaz sıkışması nedeniyle saat 14.00 sıralarında patlama meydana geldi. Büyük bir gürültüyle meydana gelen patlamada, mahalleli panik yaşadı ve sokağa döküldü. Ortalık savaş alanına dönerken, çevredeki binalarda hasar meydana geldi, camları kırıldı. Patlamanın ardından yangın çıkarken, ihbar üzerine bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

15 Aralık 2020 Salı günü ise Kemalöz Mahallesi 1. Serap Sokak’ta bulunan Cihan Apartmanında bina sahibi Cihan Özer’e ait binada yine bir doğal gaz patlaması meydana geldi.

Sabah 09.40 sıralarında meydana gelen patlama çevrede büyük bir korku ve panik yaşanmasına neden oldu. Patlamanın doğal gaz sıkışmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Patlama sırasında Cihan Özer’e ait dairenin büyük hasar gördüğü, patlamanın banyoda meydana geldiği söylendi. Mülk sahibi Cihan Özer, bu patlama sonrası kaldırıldığı hastaneden yaşamını yitirmişti.

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)