Afyonkarahisar’ı sevindiren haber! Eber gölü belgesel oluyor

Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesi sınırları dahilindeki Eber Gölü, Türkiye’nin en önemli sulak arazilerinden biri. Göl ve çevresi yaklaşık 146 göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyor. İşte bu doğa harikası gölün belgeselinin çekileceği ve bütün dünya ile paylaşılacağı ortaya çıktı.
Afyonkarahisar’ı sevindiren haber! Eber gölü belgesel oluyor

Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynakları sıralamasında 11. sırayı alan göl, aynı zamanda göçmen kuşların yuvalama bölgesi olması ve endemik türleri barındırmasıyla da biliniyor. Eber Gölü göçmen kuşların göç yolu rotası üzerinde bulunuyor ve havzada bulunan sazlık alanlar çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Canlı çeşitliliğiyle dikkat çeken göl 146 kuş türünün yanı sıra domuz, saz vaşağı, su yılanı, kurbağa ve çeşitli balık türlerine de yaşam alanı sunuyor.  

Eber Gölü, Eber sarısı ya da piyan bitkisi olarak adlandırılan ve dünyada sadece bu gölde yetişen bir baklagil türüne ve  ‘Beyşehir kurbağası’ olarak bilinen bir kurbağa türüne de ev sahipliği yapıyor.   
Afyon Kocatepe Üniversitesi desteğiyle Eber Gölü’nün korunması ve gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılması için çekimlerine başlanan belgesel  AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Yavuz Öner tarafından hazırlanıyor.  Eber Gölü Alan Kılavuzu olan Kadir Ateş’le beraber sürdürülecek çalışmalarda yöredeki halkta röportajlar vasıtasıyla belgesele dahil edilecek.  
Kuş türlerinin yoğunlukla yaşadığı sazlıklarda çekimleri süren belgeselin bir yılda tamamlanacağı tahmin ediliyor. Özer, bu bir senelik sürenin dört mevsimin göl üzerinde yarattığı değişiklikleri de ekrana taşıyacağını umuyor.

EBER GÖLÜ TÜRKİYE'YE KAZANDIRACAK

Eber gölünün belgeselinin çekilmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanından insan göle gelmek için can atacak çünkü göl içerisinde gerçekten de çok fazla hayvan ve bitki var. Afyonkarahisar'ın değerine değer katılacak evet ama aynı zamanda Türkiye'nin ekonomisine can gelecek. Türk parasının değerinin artması ve turizmde ilerlemek için oldukça muhteşem bir adım olan belgesel adımı bizi çok sevindirdi. Usak Gündem ekibi olarak en kısa zamanda Eber gölüne gitmeyi ve buradaki hayvanlara yakından bakmak istediğimizi belirtmek istiyoruz.