Adalet Bakanlığı Türkiye'nin 'Suç Atlası'nı hazırladı: Uşak’ta en çok hangi suçlar işleniyor?

Adalet Bakanlığınca, geçen yıl açılan davalardaki suçlar göz önüne alınarak yapılan çalışmayla Türkiye'nin "Suç Atlası" çıkarıldı.
Adalet Bakanlığı Türkiye'nin 'Suç Atlası'nı hazırladı: Uşak’ta en çok hangi suçlar işleniyor?

Uşak’ta en çok işlenen suçlar hangileri? Uşaklılar en çok iki konuda çok suç işliyor. Ancak, birçok ağır suçta Uşak geri sıralarda yer alması Uşak için sevindirici bir haber oldu.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2021'de açılan davalardaki suç türlerine ilişkin araştırma yaptı.

Uşak’ta en çok "vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar" işleniyor

Davaların incelendiği araştırmada Türkiye'de işlenen suçlar mercek altına alındı. İllere ve coğrafi bölgelere göre yapılan çalışmayla Türkiye'nin "Suç Atlası" oluşturuldu.

Hazırlanan ‘Suç Atlası’na göre, Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca açılan davalarda kasten ve taksirle yaralamayı da içeren "vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar" 62 ilde ilk sıraya yerleşti.

Uşak’ta “vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda ilk sıralarda yer alıyor. Ancak, burada da çok karşılıklı ufak tefek yumruklaşma gibi suçlardan dolayı tarafların birbirinden davacı olması bu konuda suç oranını yükseltiyor.

2. sırada "İcra ve İflas Kanunu'na muhalefet" suçları geliyor

Uşak’ta en çok işlenen suçlar sıralamasında 2. sırada "İcra ve İflas Kanunu'na muhalefet" suçları geliyor. Uşaklılar borç ve alacak sorunlarında sorunları hukuk yolu ile çözmeyi tercih ediyor.

Borç konusunda Uşak’ta en çok cep telefonları faturasının ödenmemesi, kredi kartların gününde ödenmemesi ve bankalara olan kredi borçlarının ödenmemesi gibi suçlar işleniyor.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2021'de açılan davalardaki suç türlerine ilişkin yaptığı araştırmada Uşak’ta en çok işlenen suçlar sıralamasında 3. sırayı tehdit ve hakaret, 4. sırayı hırsızlık, yağma ve mala zarar vermeyi de kapsayan "mal varlığına karşı işlenen suçlar" aldı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan “İllerin Suç Atlası” na göre Uşak’ta cinayet, terör gibi devlete karşı işlenen suçlar çok azalmış görünüyor.

Son bir kaç yılda Uşak Emniyet Müdürlüğü ve birimlerinin Uşak’ta aldığı önlemler ve Uşak halkı ile kurduğu doğru iletişim, birçok suçların işlenmesinde Uşak’ı geri plan aitmiş durumda.

Bölgesel değerlendirmeler

TCK ve özel kanunlar uyarınca işlenen suçlar bölgesel olarak da değerlendirildi.

Bölge bazlı araştırmada Ege, Karadeniz, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde "vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar"ın açılan davalarda ilk sırayı aldığı görüldü.

Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise açılan davalardaki ilk sırayı "mal varlığına karşı işlenen suçlar" oluşturdu.

Özel kanunlar uyarınca bölge bazında Marmara'da "Çek Kanunu'na muhalefet", Ege, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde "İcra ve İflas Kanunu'na muhalefet", Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet" en çok açılan dava konuları oldu.

(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)