Yüzde 25 kira zammı sınırının ardından bir sınırlama daha geliyor!

Kira zamlarına uygulanan yüzde 25 sınırlamasının ardından ev sahiplerini ve kiracıları ilgilendiren bir ikinci sınırlama daha geliyor. 

Türkiye’de 1 yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresi kısa bir zaman içerisinde 1 yıl daha uzatılacak. Ev sahipleri 1 yıl daha kira zammı yaparken yüzde 25 sınırlamasını aşamayacaklar. Şu anda bu sınırlamaya dair yürürlükte bir yasa bulunmuyor ama kısa bir süre içerisinde yeni bir yasal düzenleme yapılacak ve 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş sayılarak geriye dönük de işletilebilecek. Ev sahiplerinin yüzde 25’ten fazla kira zammı yapmalarına imkan kalmayacak. Buna karşın ikinci bir sınırlama uygulaması daqha yapılacağı bildirildi. 

AİDATLARA DÜZENLEME GELİYOR!

Son iki yıldır kira fiyatlarını sollayan aidatlar özellikle büyük kentlerde lüks sitelerde can yakmaya başladı. Asgari ücrete yüzde 34 oranında zam yapılması apartmanlarda ve sitelerde toplam masraflarda bir artış meydana getirdi. Bu artışın aidat fiyatlarına zam olarak yansımasına kesin gözüyle bakılırken bazı fırsatçı yönetimlerin yüksek oranlı zam yapmalarından endişe ediliyordu. Hükümet bu konuya da el atma kararı verdi. Yasal bir düzenleme yapılarak tıpkı kira zamlarında olduğu gibi aidatlarda da bir sınırlama getirilecek ve sınırın üzerinde aidat zammı yapılamayacak. 

Yapılacak yeni düzenleme hakkında bilgi veren Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Asgari ücrette yüzde 34 oranında zam oldu. Bir sitenin aylık toplam işletme giderlerinin yüzde 70’lik kısmını personel giderleri oluşturuyor. Temmuz ayından itibaren yönetimlerin asgari ücretteki artışları aidatlara yansıtmaları olağandır. Bu da yaklaşık yüzde 30 civarında bir rakama karşılık gelmektedir. Yüzde 34 üzerinde aidat zammı yapğmak fahiş artışa girer. 

Çevre Bakanlığı ile apartman ve site aidatlarında tavan sınırlaması üzerine çalışıyoruz. Bu rakam da netleşmek üzere. Artık kiralarda olduğu gibi aidatlarda da bir tavan sınırlaması olacak. Kimse bu sınırın üzerinde aidat zammı yapamayacak. Tahminlerimize göre bu rakam yüzde 30 şeklinde belirlenecektir.” dedi. 

YÜZDE 17 DÜŞÜŞ!

Aidatlarda ekstra bir düşüş sağlanabileceğini de açıklayan Suat Sandalcı, “Apartman ve site yönetimlerinin sırtında yüzde 18 oranında bir KDV yükü var. Çevre Bakanlığı ile bu yükün kaldırılmasına dair de çalışma yapıyoruz. Bu da uygulamaya geçtiğinde konut aidatlarında yüzde 17 oranında bir düşüş sağlanabilecek.” ifadelerini kullandı. 

Yaşam Haberleri