Türkiye’de eşlerin boşanma durumlarında düğünde takılan takıların kime kalacağı sorunu sık sık yaşanıyor. Kadınlar takıların kendilerinin olduğunu iddia ederken erkekler ise takılara ortak olmak istiyorlar. Bu sorununun çözümü ile ilgili olarak çeşitli mahkeme kararları bugüne kadar verildi. Ancak Yargıtay düğün takılarına dair emsal bir karar vererek uygulamanın nasıl olacağını kesin olarak belirledi.
DÜĞÜN TAKILARI KİMİN OLACAK?
Eşlerin boşanmaları durumunda düğün takıları Yargıtay’ın emsal kararı ile ne tamamen kadına kalabilecek ne de tamamen erkeğin olacak. Yargıtay bu takılan kime ait olduğunun belirlenmesi için öncelik sırasına göre 3 yöntemi belirledi. Buna göre ilk önce kadın ile erkek konusunda düğün takılarına ilişkin bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılacak. Eğer anlaşma var ise o anlaşma geçerli olacak ve düğün takılarının sahipliği böyle belirlenecek.
Takılar için bir anlaşma yok ise o zaman düğün takılarının paylaşımına dair örf ve adetler dikkate alınacak. Örf ve adetler subjektif bir durum olduğu için muhtemelen burada da anlaşma oluşamayacak. O zaman üçüncü aşamaya geçilecek ve düğün takıları kime takılmış ise onun olacak. Böylece kadına takılan takılar kadının, erkeğe takılan takılar da erkeğin olacak.
BİLİRKİŞİ İNCELEYEBİLİR!
Tarafların anlaşamaması ve mahkemelik olmaları durumunda ise bilirkişi tarafından düğün takıları incelenecek. Kullanıma göre takılar eşler arasında bilirkişi tarafından paylaştırılabilecek. Ziynet eşyaları kadına kalırken para ve diğer takılar da erkeğin olacak. Buna tamamen bilirkişi karar verecek.
Öte yandan son zamanlarda yapılan düğünlerde takılar gelin ve damada değil de bir kutuya konuluyor. Bu durumda da takıların hangi taraf tarafından kullanılabilir olduğuna bakılacak. Mahkemelik olunması durumunda ise iki farklı sonuç çıkabilecek. Ya takılar kullanım özelliklerine göre taraflara verilecek ya da her iki taraf da ortak olacak ve bu şekilde paylaştırılacak.