SON DAKİKA deprem açıklaması! Şiddeti 7.3 yeri Van ve Hakkari - 6 Şubat depremleri Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketi olarak tarihe geçmiş, Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.4 şiddetindeki iki deprem 11 ilimizde yıkıma neden olmuş, 50 binden fazla vatandaşımız evlerinin enkazı altında kalarak hayatını kaybetmişti.
Yaşanan deprem sonrası ortaya çıkan yürek yakan görüntüler deprem riski yüksek olan bölgelerde yaşayan milyonların uykusunu kaçırmış, deprem gerçeği bir kere daha yüzlere tokat gibi çarpmıştı. Depremin değil çürük binaların öldürdüğü vurgulanırken Türkiye'de kentsel dönüşümün önemi ortaya çıkmıştı. Deprem profesörleri peş peşe açıklamalar yaparken Hakkari ve Van için yeni uyarı geldi.
TÜRKİYE'DE BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?
Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Prof. Dr. Doğan Perinçek peş peşe açıklamalar yaparak aynı bölgeyi uyardı. Tüm deprem profesörleri Hakkari'ye dikkat çekerek 7 şiddetinde deprem beklediklerini ifade ettiler.
VAN'DA DEPREM BEKLENİYOR MU, HAKKARİ'DE DEPREM OLACAK MI?
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yapmış olduğu açıklamasında "Güneyden gelen Arap Kalkanı, bugünkü Suriye ile Irak’ın bulunduğu kesimden Anadolu’yu kuzeye doğru sıkıştırıyor. Anadolu’yu bu şekilde sıkıştırması sonucunda Doğu Toroslar dediğimiz Bitlis Dağları oluşuyor. Artos Dağları da böyle oluşuyor. Van’ı doğudan sıkıştıran başka güçler de var. Güneyden ve doğudan gelen güçlerin bileşke noktası Van. Bu yüzden Van’da her zaman için büyük depremler olacaktır" diyerek Van'da deprem riskinin yüksek olduğunu ifade etti.
Van depremi için tarih veren Ercan "Bazen sıçrama yaparak 7.3'e kadar varabilir. Kaldı ki 2011 yılında yaşanan depremde bu 7.2'ye vardı. Her 30 ila 40 yıl arasında üstüne gelen gerginlikleri boşaltmak üzere bir deprem oluşturacaktı. '2011 yılında gördük bir daha görmeyiz' diye bir şey yok. 2040 ile 2055 yılları arasında yıkıcı bir deprem olursa bu şaşırtıcı olmaz" dedi.
Ağrı - Van sınırında yer alan Tendürek Dağı içinde uyarılarda bulunan Ercan Hakkari'de ise 7 şiddetinde bir deprem beklediklerini ifade etti. Depreme hazırlık için Türkiye'nin acilen çelik yapıya geçmesi gerektiğini ifade eden Ercan er ya da geç bu depremlerin olacağını ifade ederek başta yerel yönetimler olmak üzere herkesin tedbirlerini acilen olması gerektiğini ifade etti.
NOT: Burada yer alan bilgiler haberde ismi geçen yer bilimcilerin açıklamalarından derlenmiş olup, kesinlik içermez. Tahminlerden ibaret olup günümüz teknolojisi ile depremi önceden bilmek mümkün değildir.